© Tarım Pusulası

TVHB Başkanı Eroğlu: Veteriner hekim olmadan refah olmaz

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Veteriner hekim olmadan hayvan refahı sağlanamaz” dedi. Eroğlu, sahipsiz hayvanlardan yaban hayatına kadar tüm türlerin korunması için yasal ve kurumsal düzenlemelerin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, hayvanların yaşam hakkının korunmasının insanlık görevi olduğunu belirtti.

UNESCO’nun Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 5. maddesine atıfta bulunan Eroğlu, “Bir insanın desteğine ihtiyaç duyan her hayvan uygun beslenme ve bakımı görme hakkına sahiptir” ifadesini hatırlatarak, “Ne yazık ki bugün hızla artan nüfus, çarpık kentleşme, yasa dışı avcılık ve hayvan ticareti, birçok türü yok oluşa sürüklüyor” dedi.

Eroğlu, özellikle sokağa terk edilen evcil hayvanların yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekerek, “Hayvan sahiplenmek büyük bir sorumluluktur; bakamayacak olan kişiler bu adımı atmamalıdır” uyarısında bulundu.

“Çiftlikler fabrika değil, canlıların yuvasıdır”

TVHB Başkanı, çiftliklerde yaşayan hayvanların da yalnızca üretim aracı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı:

“Barınma, beslenme ve bakım koşulları üretimden ayrı düşünülemez. Refah standartları en az üretim kadar önemlidir.”

Eroğlu, nesli tükenmekte olan türlerin korunmasının sadece çevresel değil, aynı zamanda gelecek kuşaklara bırakılacak en kıymetli miras olduğunu belirtti.

“Barınaklar özgürlüğü temsil etmeli”

Yeni yapılan hayvan bakım evleri ve doğal yaşam alanlarının, sadece barınma amacıyla değil, hayvanların özgürce hareket edebileceği alanlar olarak tasarlanması gerektiğini söyleyen Eroğlu, fiziki standartların çağdaş refah ölçütlerine uygun olması gerektiğini ifade etti.

“Veteriner hekim olmadan refah olmaz”

Hayvan sağlığı ve refahının veteriner hekimler olmadan sürdürülemeyeceğini vurgulayan Eroğlu, yeterli veteriner hekim istihdamının toplum sağlığı açısından da zorunlu olduğunu dile getirdi:

“Veteriner hekim olmadan hiçbir sistem hayvan refahını ve dolayısıyla toplum sağlığını güvence altına alamaz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER