Şap Krizi Hayvancılığı Vurdu: 15 Yılda 12 Milyar Dolar İthalata Gitti
SiyasetCHP’li Ayhan Barut, TBMM kürsüsünden şap hastalığı ve hayvancılıkta derin kriz uyarısında bulundu.
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye genelinde yayılan şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılmasını eleştirerek, iktidarın ihmali nedeniyle hayvancılıkta derin bir krize girildiğini söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına söz alan Barut, AKP'nin üretim yerine ithalata dayalı politikalarla hayvancılığı çökerttiğini vurguladı.
Barut, “İthalata ve ranta dayalı politikalarla günü kurtarmaya çalışıyorlar. Mavi dilden kuş gribine kadar yaşanan salgınlara dair yıllardır uyarıyoruz ama çözüm önerilerimiz dikkate alınmıyor. Şap hastalığı artık bir tehdit haline geldi. Türkiye’de neredeyse her yıl görülüyor” dedi.
TÜRKVET Verileri Korkutuyor: 1 Milyon 458 Bin İşletmeden Yalnızca 1.340’ı Ari
Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 verilerini de paylaşarak, TÜRKVET sistemine kayıtlı 1 milyon 458 bin işletmeden yalnızca 1.340’ının hastalıktan ari sertifikasına sahip olduğunu açıkladı. Barut, etkisiz denetimler, üreticiye destek eksikliği ve aşılama yetersizliği nedeniyle hayvancılıkta sürdürülemez bir tablo oluştuğunu belirtti.
“Çiftçimiz şap hastalığı nedeniyle mağdur. Artan maliyetler, bakım ve tedavi giderleri karşılanmıyor. Üreticiye sürdürülebilir politikalarla destek verilmesi şart” açıklamasında bulundu.
Hayvancılıkta 15 Yılda 12 Milyar Dolar İthalata Gitti
Barut, son 15 yılda canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı için 12 milyar dolar ödendiğini, buna rağmen üreticilerin ne etten ne sütten gelir sağlayabildiğini belirtti. 2024 yılı verilerine göre ise hayvan ve kırmızı et ithalatına 1 milyar 133 milyon dolar ayrıldığı bilgisini paylaştı. Meraların yok edildiğini, işletme giderlerinin arttığını ve üreticinin hayvanını kesime göndermek zorunda kaldığını vurguladı.
“Son 22 yılda 6,9 milyon büyükbaş, 3,2 milyon küçükbaş hayvan ve 395 bin ton kırmızı et ithal edildi. Hayvancılık desteklerinin tarımsal ödemeler içindeki payı yüzde 36’dan yüzde 21’e düştü. Destek yerine ithalat lobileri güçlendirildi” diyerek yanlış politikalardan acilen dönülmesi gerektiğini söyledi.
İlginizi Çekebilir