© Tarım Pusulası

PMEF 2025'ten Rusya-Çin Tarım İşbirliği Vurgusu: Tarım İhracatı İkiye Katlanabilir!

Sankt-Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (PMEF) 2025'te düzenlenen "Rusya – Çin" oturumunda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği ele alındı. Tarım ve sanayi kompleksindeki etkileşimin güçlendirilmesi ana gündem maddelerinden biri olurken, Rusya'nın Çin'e tarım ürünleri ihracatını iki katına çıkarma potansiyeli vurgulandı.

SANKT-PETERSBURG – 19 Haziran'da düzenlenen Sankt-Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (PMEF) 2025 kapsamında "Rusya – Çin" başlıklı önemli bir oturum gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin ele alındığı oturumun ana gündem maddelerinden biri, tarım ve sanayi kompleksi (APK) alanındaki etkileşimin daha da güçlendirilmesi oldu.

"Ticaret Hızla Gelişiyor"

Oturuma "Agroexport" Başkanı İlya İlyuşin'in de katıldığı bildirildi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Rusya Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Zhang Hanhui ise açılış konuşmasında, son yıllarda Rusya-Çin ticaretinin hızla geliştiğini vurguladı. Büyükelçi Zhang Hanhui, "2024 yılında ticaret hacmi 244 milyar ABD dolarını aştı. Aramızda büyük bir tamamlayıcılık ve elbette gelişme potansiyeli var," ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Zhang Hanhui ayrıca, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Mayıs 2025'teki Rusya ziyaretinde iki ülke arasında 20'den fazla işbirliği belgesinin imzalandığını hatırlattı. Bu imzaların, tarım dahil olmak üzere ikili ilişkilerin gelişimine yeni ve güçlü bir ivme kazandırdığının altını çizdi.

İhracat, Lojistik ve E-ticaret Potansiyeli

Oturumda katılımcılar, ham madde dışı ihracatın perspektifleri, "Made in Russia" ürünlerinin tanıtım araçları, Çin'e tarım ihracatının potansiyeli, lojistik ve e-ticaretin geliştirilmesi gibi konulara odaklandı. Bu konulara ilişkin detaylı yorumlar ve konuşmalar, "Agroexport" internet sitesinde yayımlanacak bir yayında yer alacak.

Bu oturum, Rusya'nın tarım sektöründe Çin pazarına yönelik büyüme hedeflerini ve iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin derinleşme potansiyelini bir kez daha ortaya koydu. Özellikle tarım ürünleri ihracatının iki katına çıkarılması hedefi, Rusya ekonomisi için önemli bir potansiyel olarak görülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER