© Tarım Pusulası

Mısırda Hasat Öncesi İthalat Kararına Sert Tepki: "Çiftçiye Darbe"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, mısır hasadına sayılı günler kala alınan 500 bin tonluk gümrük vergisiz mısır ithalatı kararına sert tepki gösterdi. Barut, bu kararın yerli üreticiye vurulan bir darbe olduğunu ve yanlıştan derhal dönülmesi gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, mısırda hasat dönemine girilirken alınan gümrük vergisini sıfırlayarak 500 bin tonluk mısır ithalatı kararına sert bir dille karşı çıktı. Barut, iktidarı bu yanlıştan derhal dönmeye çağırdı.

Buğday hasadına sayılı günler kala taban fiyatı açıklamadan, yüzde 130 olan gümrük vergisini sıfırlayarak ithalata girişen iktidarı eleştiren Barut, "İthalat sevdalısı AKP iktidarı yine çiftçiye hasat vakti gümrük vergisini sıfırlayarak darbe vuruyor, üretimi ve yerli çiftçinin emeğini baltalıyor" ifadelerini kullandı.

"Kanayan Yaraları Daha da Büyütüyorlar"

Bu yıl zirai don ve kuraklık mağduru olan çiftçilerin, iktidarın plansızlığı sonucu sulamada kısıtlamaya gidilmesiyle de mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Barut, hasada sayılı günler kala yüzde 130 oranındaki gümrük vergisini sıfırlayarak 31 Temmuz'a dek 500 bin tonluk mısır ithalatının son derece yanlış olduğunu vurguladı. Maliyet yükü altında ezilen, ürünleri senelerdir para etmeyen mısır üreticilerinin üstelik zirai don ve kuraklık mağduriyetlerinin de bulunduğunu aktaran Barut, "Bu acı gerçekleri görmezden gelip sorunları çözmek yerine derinleştirenler, kanayan yaraları daha da büyütüyor" diye konuştu.

"Hasat Vakti Sevinç Yerine Feryat Ediyoruz"

AKP iktidarının adeta yerli üretici ve üretimi 'düşman bildiği'ni vurgulayan Ayhan Barut, 10 Ekim 2024'ten bu yana toplam 3.5 milyon ton mısır ithalatına izin verildiğini aktardı. Barut şunları kaydetti:

"Çukurova'da mısır hasadının çok kısa süre içinde başlayacağı açıkken bu sıfır gümrük vergili mısır ithalatı kararı üretime ve üreticiye darbedir. Ülkemizde 2023 yılında mısır üretimi 9 milyon ton iken, sonra üretim alanları azalınca 8 milyon tona kadar gerilemiştir. Ülkemizde üretim alanları ve hayvan varlığı da azaldığı için buna bağlı olarak mısır tüketimi 9 milyon tona kadar gerilemiştir. Üretim ile tüketim arasında bazı zamanlarda 3-4 milyon tonu bulan farkı yerli çiftçimiz üretebilir, üretim desteklense bu potansiyel fazlasıyla var. Bu gerçeğe rağmen üretmek ve ürettirmek yerine ithalata girişiyorlar. Ülkemizin milyonlarca dolar parasını yabancı ülkelere ve yabancı çiftçilere aktarıyorlar. Aradaki rant ve talanı konuşmak bile gereksiz. İthalat sevdalısı AKP iktidarını yine uyarıyoruz. Her hasat vakti bayram etmesi gereken çiftçimiz feryat ediyor. İthalat darbesiyle ülkemiz çiftçisi perişan halde, ülke ekonomisi de dışa bağımlı oldu. İthalat aşkıyla ülke tarımı ve üreticiyi bitirdiniz. Gelin bu tarihi yanlıştan dönün, hasat vakti ithalat kararından vazgeçin."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER