© Tarım Pusulası

Malatya Kuru Kayısı Üretiminde Tarihi Kayıp

Malatya'da, dünyanın kuru kayısı ihtiyacının büyük kısmını karşılayan üretim, 2025 yılında yaşanan zirai don ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle büyük bir darbe aldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 40 yılı aşkın ihracat hayatında bu denli geniş çaplı bir ürün kaybı görmediğini belirterek, hükümetten acil destek çağrısında bulundu.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin basın açıklamasına göre, Malatya'da her yıl ortalama 90-100 bin ton seviyesinde gerçekleşen kuru kayısı üretiminin, bu yıl yaşanan iklim olayları nedeniyle 5 bin tonun altında kalması bekleniyor. Nisan ayında yaşanan zirai don, çiçek açan kayısı ağaçlarına büyük zarar verirken, Temmuz ayında 45 dereceye ulaşan sıcaklıklar sektöre ikinci bir darbe vurdu.

"Üreticiler ve İşletmeler İçin Acil Destek Şart"

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, sektördeki zorlu durumu şöyle açıkladı: "Nisan'da eksi 17 dereceye kadar düşen sıcaklıklar, kayısıdan fındığa, üzümden kiraza kadar pek çok üründe tarihi rekolte kayıplarına yol açtı." Işık, bu zorlu sezonda üreticilerin bahçelerini koruyabilmeleri için acil finansal desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Işık, mevcut faiz oranlarıyla üreticilerin kredi çekmesinin mümkün olmadığını belirterek, işletmelerin de işçilerini ve sabit giderlerini karşılayabilmesi için desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda hükümetin hızla harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

İhracat İçin Geçen Sezondan Kalan Stoklar Kullanılacak

Açıklamada, 2024/25 sezonundan devreden yaklaşık 35 bin tonluk kuru kayısı stokunun, bu zorlu sezonda ihracatın devamlılığı için hayati bir rol oynayacağı belirtildi. Türkiye, 2024/25 sezonunda 74.774 ton kuru kayısı ihraç ederek 377,4 milyon dolar gelir elde etmişti. Bu ihracatın en çok yapıldığı ülkeler ise sırasıyla ABD (67,5 milyon dolar), Fransa (30,4 milyon dolar) ve Almanya (25,6 milyon dolar) olmuştu.

Basın açıklamasında, A vitamini, potasyum ve lif açısından zengin olan kuru kayısının, küresel pazarda sağlıklı atıştırmalıklar kategorisindeki yerini korumaya devam ettiği de vurgulandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER