Kurban Öncesi Kırmızı Ette Sürpriz Gelişme
TarımUKON’un 15 Mayıs verilerine göre dana ve kuzu etinde aylık düşüş yaşandı. Fiyatlar Mart sonunda zirve yaptıktan sonra düşüşe geçti. Uzmanlar bu durumu talep daralması ve mevsimsel arz artışıyla açıklıyor.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) 15 Mayıs 2025 tarihli haftalık kesim fiyatları raporuna göre, yağsız dana ve kuzu eti fiyatlarında aylık bazda düşüş yaşandı. Ülke genelindeki kombinalar ve kesimhanelerden alınan verilerle hazırlanan rapora göre, dana etinin kilogram fiyatı 440,47 TL, kuzu etinin kilogram fiyatı ise 479,91 TL olarak belirlendi.
Geçen aya göre dana etinde yüzde 1,3, kuzu etinde ise yüzde 5,5 oranında düşüş yaşanırken, yıllık bazda artışlar dikkat çekti. Yağsız dana eti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,6 oranında artarken, kuzu etinde bu artış yüzde 22,3 seviyesinde gerçekleşti.
En Yüksek Fiyatlar Marmara ve Ege Bölgelerinde
Bölgesel ortalamalara bakıldığında, dana etinde en yüksek fiyat 451,70 TL ile Karadeniz Bölgesi’nde görülürken, kuzu etinde zirve 532,70 TL ile Marmara Bölgesi’nde yer aldı. Ege Bölgesi de kuzu etinde 532,50 TL ile ikinci sırada yer aldı. En düşük kuzu fiyatı ise 432 TL ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi.
Ocak Ayından Bu Yana Yükseliş Eğilimi Hakim
UKON’un yılbaşından itibaren yayımladığı haftalık fiyat ortalamaları incelendiğinde, her iki et türünde de genel bir artış eğilimi göze çarpıyor. Ocak ayının ilk haftasında dana eti 374,27 TL, kuzu eti ise 443,99 TL seviyesindeydi. Bu tarihten itibaren fiyatlar, Mart ayı sonunda zirveye ulaşarak dana etinde 454,49 TL, kuzu etinde ise 507,97 TL’ye kadar çıktı. Ancak Nisan sonu ve Mayıs başında her iki üründe de düşüş eğilimi başladı.
Talep Düşüşü mü, Arz Artışı mı?
Uzmanlar, özellikle kuzu etindeki sert düşüşün bayram öncesi stoklamaların tamamlanması ve talebin geçici olarak daralmasıyla ilişkili olabileceğini değerlendiriyor. Ayrıca ilkbaharla birlikte artan mera verimliliği nedeniyle küçükbaş hayvan arzında geçici bir artış yaşandığı da tahmin ediliyor.
Fiyatlar Nereye Gidiyor?
Et fiyatlarında yaz aylarında nasıl bir yön izleneceği belirsizliğini korurken, sektör temsilcileri girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle fiyatların uzun vadede tekrar artış eğilimine girebileceğini öngörüyor. UKON’un önümüzdeki haftalarda yayımlayacağı raporlar, fiyatlardaki yönü belirlemek açısından yakından takip edilecek.
İlginizi Çekebilir