İZTAM'da Çocuklardan Yaşlılara Tarım Eğitimi
Tarımİzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZTAM, kuraklıkla mücadele ve sürdürülebilir tarım bilincini yaygınlaştırmak amacıyla 5'ten 80'e her yaş grubuna yönelik çeşitli eğitimler düzenliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklık tehlikesine karşı bilinçli nesiller yetiştirmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek amacıyla İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM) aracılığıyla kapsamlı eğitimler veriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın teşvikleriyle hayata geçirilen bu eğitimler, 5 yaşından 80 yaşına kadar her yaştan bireyin doğayla uyumlu bir yaşam ve bilinçli tarım konusunda farkındalık kazanmasını hedefliyor.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 16 bin dönümlük bir alana kurulu olan İZTAM'da, öncelikli olarak iklim krizi ve kuraklığın etkileri üzerine eğitimler veriliyor. Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı eğitimlerle de desteklenen programlarda, gençler topraktan sofraya ürünlerin yetişme süreçlerini yakından öğreniyor. Eğitim müfredatı; iklim krizinin etkileri, güneş panelleri, yağmur hasadı, topraksız seralar, hava tahmin cihazları, atalık tohumlar, organik tarım, sürdürülebilir tarım, mantarcılık, su tasarrufu, seracılık ve yararlı böcekler için hazırlanan böcek otelleri gibi birçok konuyu kapsıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Eğitim Ar-Ge ve Koordinasyon Şube Müdürü Murat Altun, İZTAM'da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, merkezin üretim seraları ve araştırma parselleriyle İzmir tarımını geliştirmeye yönelik faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Altun, ilköğretimden yükseköğretime kadar farklı yaş gruplarına eğitim verdiklerini ve özellikle üreticileri misafir ederek iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri ve suyun doğru kullanımı gibi konularda bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ziraat mühendisi Eylül Adıgüzel ise, İZTAM'da her yaştan insana tarım eğitimi verdiklerini vurgulayarak, amaçlarının sadece belirli bir gruba değil, toplumun her kesimine ulaşmak olduğunu söyledi. Adıgüzel, çocuklara doğa bilinci kazandırmanın ve sürdürülebilir tarımı öğretmenin yanı sıra, daha önce hiç tarım yapmamış kişilere de yeni bir başlangıç yapma fırsatı sunduklarını dile getirdi. Verilen eğitimler sayesinde özellikle gençlerde tarıma karşı büyük bir farkındalık oluştuğunu ve bu sayede yeni çiftçilerin yetiştiğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
İZTAM'daki eğitimlere katılan öğrenciler ise yaşadıkları deneyimlerden oldukça etkilendiklerini dile getirdiler. İklim krizi ve tarım konusunda önemli bilgiler edindiklerini belirten gençler, bu tür eğitimlerin yaygınlaşması gerektiğini vurguladılar. Mina Yenihan, ilk defa böyle bir eğitim aldığını ve iklim krizinin herkesin sorunu olduğunu belirterek, bu konuda bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. Esra Mülhüm, binalarda yaşadıkları için bitkilerin nasıl yetiştiğini bilmediklerini ancak bu eğitimler sayesinde doğayla daha fazla iç içe olmaları gerektiğini anladığını söyledi. Beren Akkuş, eğitimlerin çok güzel olduğunu ve tarımın insan neslinin devamı için çok önemli olduğunu ifade ederken, İlayda Ertürk ise şehirlerde yaşayan insanlar için bu tür merkezlerin daha da artırılması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.
İlginizi Çekebilir