İzmit Körfezi'ne Can Suyu: 54 Bin Yavru Balık ve Yapay Resiflerle Yeni Bir Yaşam Başlıyor!
HayvancılıkKocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'ni yeniden canlandırma hedefiyle önemli adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak "2. İzmit Körfezi Yapay Resif Bırakma" ve "9. İzmit Körfezi Balık Salımı" töreninde 6 bin yavru balık ve 100 yapay resif denize bırakıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın'ın katılımıyla Gölcük Ulaşlı sahilinde gerçekleştirilen "2. İzmit Körfezi Yapay Resif Bırakma" ve "9. İzmit Körfezi Balık Salımı" töreni, körfezin ekolojik geleceği için umut vadeden anlara sahne oldu. Programa, Başkan Büyükakın'ın yanı sıra, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı, OYAK Çimento Alternatif Kaynak ve Çevre Direktörü Galip Tekiner, Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, muhtarlar, vatandaşlar ve basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.
"Gelen Müjdeler Şehrimiz İçin Gurur Kaynağıdır"
Dünya ve Avrupa'nın en büyük çevre yatırımlarından biri olan "Dip Çamuru Projesi" ile İzmit Körfezi'ne yeniden hayat veren Büyükşehir Belediyesi, bu anlamlı günde 6 bin yavru balığı körfez sularıyla buluşturdu. Ayrıca, deniz canlıları için yeni yaşam alanları oluşturacak 100 adet yapay resif de denize bırakıldı.
Başkan Büyükakın, çocukluğunun geçtiği Ulaşlı sahilinin eski günlerine dönme çabasının kendisi için manevi bir anlam taşıdığını vurguladı. Konuşmasında, Karamürsel'in Ereğli ve Altınkemer plajlarının yanı sıra Kandıra sahilindeki 7 plajın yeniden Mavi Bayraklı ilan edilmesinin önemine değindi. "Uluslararası değerlendirme kuruluşlarının 33 kritere bakarak yaptıkları bu değerlendirme neticesinde verdikleri bayrağı almak öyle kolay iş değil. Şehrimiz adına gurur duyuyorum ve seviniyorum," diyen Büyükakın, dip çamuru temizliği projesinin Akdeniz Üniversitesi'nden, balıklandırma projesinin ise Mısır'da ödül almasının Kocaeli için büyük bir kıvanç kaynağı olduğunu belirtti.
"48 Bin Balığı Ürettik ve Denize Saldık"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin çevre faaliyetleri arasında balıklandırma çalışmalarının da önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Başkan Büyükakın, bugüne kadar Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile birlikte 48 bin adet balık ürettiklerini ve denize saldıklarını açıkladı. Salınan balıkların üzerine alıcılar yerleştirilerek takip edildiğini, böylece balıkların denizde nerede gezdiği, yumurtladığı ve yuva tuttuğu gibi bilgilerinin izlendiğini belirtti. Büyükakın, "Yurt tutma dediğimizde ise aklımıza resifler geliyor. Resifler zaman içerisinde balıkların kendisine yuva yapacakları mekânlara dönüşüyor," diyerek yapay resiflerin önemini vurguladı.
"23 Arıtma Tesisinin Yıllık Maliyeti 3,5 Milyar TL"
Deniz temizliğinin sadece balık salmakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda kirliliğin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Büyükakın, "Denizi kirletirsek, denize balık salmanın bir manası yok. Bir yandan denizi temizlemek lazım," dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin denize çamur gitmesini engellemek için 23 adet arıtma tesisini işlettiğini ve bu tesislerin yıllık maliyetinin Büyükşehir Belediyesi'ne 3,5 milyar TL'ye ulaştığını, sadece elektrik masrafının 700 milyon TL civarında olduğunu dile getirdi. Büyükakın, arıtma tesislerinin yüzde 73'ünün ileri biyolojik arıtma kapasitesine sahip olduğunun altını çizdi.
Başkan Büyükakın’a Teşekkürler
Balık salma töreni programında konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, tüm çevre çalışmaları için Başkan Büyükakın'a teşekkürlerini iletti. OYAK Çimento Alternatif Kaynak ve Çevre Direktörü Galip Tekiner ise, balık salma ve yapay resiflerin denizlerin biyoçeşitliliğini ve yaşam alanlarını artıracağını belirterek şunları söyledi: "Denizlerdeki yaşamı destekleme sorumluluğumuzun bilinci ile geliştirilen, üretilen özel yapay resiflerimiz Marmara Denizi’ne bırakılarak deniz ekosistemine yeni bir yaşam alanı oluşturacaktır. Aynı zamanda resifler barınma ve üreme olarak besin zincirini dengede tutacak. Bu projenin hayata geçmesinde büyük emeği olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz."
Toplamda 54 Bin Balık Körfezde
"İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" kapsamında daha önce kentin birçok noktasından denize balık salan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, son olarak levrek, çipura ve kalkan olmak üzere 6 bin yavru balığı Gölcük Ulaşlı sahilinden İzmit Körfezi ile buluşturdu. Bu törenle birlikte, 2017 yılından bu yana İzmit Körfezi'ne bırakılan toplam yavru balık sayısı 54 bine ulaştı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol sonrası, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) koordinasyonunda yürütülen bu önemli proje, körfezin su altı yaşamına katkı sağlamaya devam ediyor.
İlginizi Çekebilir