İDMA İstanbul 2026'da 1 Milyar Dolarlık İş Birliği Hedefi
Tarımİstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açan İDMA İstanbul 2026, tahıl ve gıda işleme teknolojileri sektörünün küresel buluşma noktası oldu. 120'den fazla ülkeden 10 binin üzerinde profesyonelin katılması beklenen fuarda, 400'ü aşkın marka yer alırken yaklaşık 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor.
İSTANBUL - İstanbul Fuar Merkezi'nde 25-27 Haziran tarihleri arasında düzenlenen İDMA İstanbul 2026, un, yem, mısır, irmik, pirinç, bulgur, bakliyat, makarna ve bisküvi teknolojileri başta olmak üzere tahıl ve gıda işleme endüstrisinin tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturdu. Bu yıl fuarda yaklaşık 1 milyar dolarlık iş birliği hacmine ulaşılması hedefleniyor.
Bu yıl fuarda yaklaşık 1 milyar dolarlık iş birliği hacmine ulaşılması hedeflenirken, organizasyon küresel gıda güvenliği, sürdürülebilir üretim ve ileri değirmencilik teknolojileri açısından sektörün en önemli uluslararası platformlarından biri olarak öne çıktı.
Ahmet Güldal: "Sektör 23 yılda 34 milyar dolar ihracat sağladı"
Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, açılış konuşmasında hasat sezonunun devam ettiğini belirterek, tahılı katma değere dönüştüren sanayi sektörünün Türkiye ekonomisine büyük katkı sunduğunu söyledi.
Güldal, sektörün son 23 yılda yaklaşık 34 milyar dolarlık ihracat geliri oluşturduğunu belirterek, üreticiler, sanayiciler ve ihracatçılara ekonomiye sağladıkları katkı nedeniyle teşekkür etti.
"İDMA sektörün ortak aklını buluşturuyor"
HAGE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Kalkan, İDMA'nın artık yalnızca bir fuar değil, küresel tahıl ekonomisinin en önemli buluşma platformlarından biri haline geldiğini söyledi.
Kalkan, fuarın yeni yatırımların, uluslararası iş birliklerinin ve teknolojik dönüşümün şekillendiği önemli bir merkez olduğunu belirterek, sektörün geleceğinin burada oluşturulan ortak vizyonla şekillendiğini ifade etti.
120 Ülkeden 10 Bini Aşkın Profesyonel
İDMA İstanbul 2026'da;
- 400'ün üzerinde marka
- 120'den fazla ülkeden
- 10 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi
- 60'tan fazla uluslararası delegasyon
bir araya geldi.
Fuar boyunca binlerce B2B görüşmesi gerçekleştirilirken yeni ihracat bağlantıları kurulması ve uluslararası ticaret ağlarının genişletilmesi hedefleniyor.
Gıda Güvenliği ve Yapay Zekâ Gündemde
İDMA Global Grain & Milling Forum kapsamında;
- Küresel gıda güvenliği
- Tahıl ticareti
- Yeni nesil değirmencilik teknolojileri
- Yapay zekâ ve otomasyon
- Dijitalleşme
- İzlenebilirlik
- Enerji verimliliği
- Sürdürülebilir üretim
- Yem teknolojileri
- Tedarik zinciri dayanıklılığı
başlıklarında sektörün geleceğine yön verecek oturumlar düzenlendi.
Yükselen Pazarlarda Yeni Fırsatlar
Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC) verilerine göre dünya un ticaretinde yeniden büyüme beklenirken özellikle Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'da gıda güvenliği yatırımları hız kazanıyor.
Kentleşme, değişen tüketici talepleri ve stratejik gıda yatırımları ise ileri işleme teknolojilerine olan ihtiyacı artırıyor.
Dünya Genelinde 570 Milyon Ton Buğday İşleniyor
Dünya genelinde faaliyet gösteren 12 binden fazla endüstriyel un değirmeni, yılda 570 milyon tonun üzerinde buğday işliyor.
Sektörde artık yalnızca üretim kapasitesi değil; enerji verimliliği, dijital proses yönetimi, sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve güçlü tedarik zincirleri de rekabetin belirleyici unsurları arasında yer alıyor.
İlginizi Çekebilir