© Tarım Pusulası

Endonezya, artan yerli üretim sayesinde mısır ithalatını durduruyor

Endonezya, bu yıl hayvan yemi için mısır ithalatını durdurma kararı aldı. Yerli üretimin hem iç talebi karşılayacağı hem de ihracata yöneleceği bildirildi.

Endonezya Tarım Bakanlığı, bu yıl hayvan yemi amacıyla mısır ithalatı yapılmayacağını duyurdu. Kararın gerekçesi olarak, ülke genelinde artan yerli üretimin ulusal talebi karşılayacak seviyeye ulaşması gösterildi.

Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Yudi Sastro, Yogyakarta’nın Bantul bölgesinde katıldığı mısır hasadı sırasında yaptığı açıklamada, “Endonezya’da ürettiğimiz mısırın büyük bölümü hayvan yemi için kullanılıyor. Talep yüksek olsa da bu yıl ithalata gerek kalmayacak” dedi.

Sastro, bu hedefin gerçekleştirilmesinde, ülke genelinde 1 milyon hektardan fazla alanda mısır ekimi yapılmasını sağlayan Ulusal Polis Teşkilatı (Polri) ile iş birliğinin önemli rol oynadığını belirtti.

Net rakam vermese de bu yıl pirinçte olduğu gibi mısır üretiminin de ikiye katlandığını söyleyen Sastro, “Hatta bazı bölgelerden ihracata başladık. Batı Kalimantan’da üretilen mısır, Surabaya, Batı Nusa Tenggara ve Gorontalo limanlarından yurt dışına gönderildi” ifadelerini kullandı.

Ülkede yıllık yemlik mısır talebi yaklaşık 15 milyon ton düzeyinde. Hükümet, bu yılki yerli üretimi 16 ila 17 milyon ton arasında hedefliyor. Bu nedenle yemlik mısır ithalatına ihtiyaç duyulmayacağı vurgulanıyor.

Ancak Sastro, gıda amaçlı mısırda halen ithalat yapıldığını belirtti. Yine de bu ürünlerin işlenip katma değerli olarak ihraç edildiğini, dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi.

Endonezya hükümeti, gıda alanında kendi kendine yeterlilik hedefi doğrultusunda, mısır üretiminde farklı bakanlık ve kurumları da sürece dahil etmeyi planlıyor. Sastro, “Gıda güvenliği tek bir bakanlığın sorumluluğunda değil. Bugün TNI (Ulusal Silahlı Kuvvetler) pirinçte, Polri mısırda, yerel yönetimler de her alanda destek veriyor. Hep birlikte aynı hedefe odaklandığımızda, inşallah bunu başaracağız” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER