© Tarım Pusulası

Domates ve patatesin “atası” olabilecek dev bir ağaç bulundu

Botanikçiler, Güney Amerika’nın dağlık ormanlarında patates ve domatesin 20 metre boyundaki en eski atası olan "Daturodendron" türünü tanımladı.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Güney Amerika’da gerçekleştirdiği saha çalışmaları ve herbarizim incelemeleri sonucunda, patlıcangiller (Solanaceae) ailesine ait tamamen yeni bir cinsi resmen tanımladı. Taxon dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Daturodendron adı verilen bu bitki, modern sebzelerin evrimsel tarihine ışık tutuyor.

20 Metrelik Dev Akraba

Genellikle otsu bitkilerle tanınan patlıcangiller ailesinin aksine, Daturodendron absconditum tek bir gövde üzerinde 20 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen gerçek bir ağaç formunda. Bilim insanları, bu türü "patates ve domatesin antik bir akrabası" olarak nitelendiriyor.

Sadece And Dağları'nda Görülüyor

Biyologlar, bu nadir ağacın yalnızca Kolombiya ve Kuzey Peru'daki nemli dağ ormanlarında, 1300 ile 2100 metre arasındaki rakımlarda yetiştiğini saptadı. Bitkiyi akrabalarından ayıran en belirgin fiziksel özellikler ise şunlar:

DNA Analizi Evrimsel Sırrı Çözdü

Yaklaşık 300 bitki türüyle yapılan karşılaştırmalı DNA analizleri, Daturodendron’un alt familyasındaki en eski grup olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, bu keşfin milyonlarca yıl önce modern tarım ürünlerinin atalarının nasıl göründüğünü anlamak için kritik bir veri sağladığını vurguluyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER