Denizli’den Avrupa’ya 2025’in İlk Nar İhracatı Gerçekleşti
TarımPamukkale ilçesi Irlıganlı Mahallesi’nde başlayan nar hasadıyla birlikte Denizli’den Avrupa’ya 2025 yılının ilk nar ihracatı yapıldı. Etkinliğe Vali Ömer Faruk Coşkun ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.
Denizli’nin meyve üretiminde öne çıkan Pamukkale ilçesi Irlıganlı Mahallesi’nde nar hasadı başladı. Hasatla birlikte Denizli’den Avrupa’ya 2025 yılının ilk nar ihracatı gerçekleştirildi. Üretici Mevlüt Erarslan’a ait işletmede düzenlenen etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mevlüt Dirim, MHP İl Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, ihracatçı Ali Uçak ile kurum temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Vali Ömer Faruk Coşkun, nar üretim alanını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı ve gerçekleştirilen ihracatın üreticilere hayırlı olmasını diledi. Ziyarette üretim yöntemleri, ihracat süreçleri ve pazar stratejileri değerlendirildi.
Türkiye, dünya nar üretiminde önemli bir konumda bulunurken, Denizli bu alanda öne çıkan iller arasında yer alıyor. Ege Bölgesi’nde ikinci, Türkiye genelinde ise beşinci sırada bulunan ilde toplam 25 bin dekarlık alanda nar yetiştiriliyor. Bu yıl dekara 1,8–2 ton verimle yaklaşık 50–60 bin ton rekolte bekleniyor.
Nar üretimi Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy ilçelerinde yoğunlaşıyor. Pamukkale ilçesi, mikroklima özelliği sayesinde Hicaz narında yüksek kalite, tat, aroma ve dayanıklılık avantajı sağlıyor. İhracatçılar tarafından yoğun ilgi gören Pamukkale narı, büyük oranda birinci kalite olarak doğrudan ihraç ediliyor; kalan kısmı ise meyve suyu sanayisinde değerlendiriliyor.
Üretici Mevlüt Erarslan, Pamukkale’nin erkenci nar üretiminde merkez konumunda olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Nar ve ayva başlıca ürünlerimiz. Soğuk hava depomuzdan ihracat yaparak ülkemize ekonomik katkı sağlıyoruz. Bölgemizde üretilen turfanda nar; aroması, lezzeti ve dayanıklılığı açısından öne çıkıyor. Bu yıl yapılan analizlerde 18.7 brix değeriyle bölgemiz narı kalite açısından İsrail narının önüne geçti. Tarım İl Müdürlüğü’nün teknik desteğiyle analiz garantili üretim yapabiliyoruz. Hollanda, Almanya, İtalya, Kanada, İsveç ve İsviçre’ye ihracatımız başladı. Bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Denizli’de üretilen narlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği entegre mücadele, iyi tarım uygulamaları ve sürdürülebilir üretim projeleri kapsamında yetiştiriliyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetimleri sayesinde üreticiler, insan sağlığına zarar vermeyen, çevreye duyarlı ve izlenebilir üretim teknikleriyle çalışıyor. Hijyenik koşullarda ambalajlanan narların yüzde 70–80’i Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve Kanada’ya ihraç ediliyor.
İlginizi Çekebilir