© Tarım Pusulası

Çukurova Çiftçisinden İsyan: "Ürün Tarlada Çürüyor, Sahipsiz Kaldık!"

Bereketli Çukurova topraklarında domates, biber ve karpuz üreten çiftçiler, ürünlerinin para etmemesi nedeniyle büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya. Ürünlerini tarlada çürümeye terk etmek zorunda kalan üreticiler, yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek iktidardan acil çözüm ve destek talep etti. CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Dr. Müzeyyen Şevkin ve Orhan Sümer, çiftçilerle bir araya gelerek sorunlara dikkat çekti ve hükümeti göreve çağırdı.

ADANA – Çukurova'nın verimli topraklarında büyük emek ve maliyetlerle üretilen domates, biber ve karpuz gibi ürünler, yeterli alıcı bulamadığı için tarlada çürümeye terk ediliyor. Bu durum, çiftçileri isyan noktasına getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Dr. Müzeyyen Şevkin ve Orhan Sümer, Yüreğir Ovası'nda çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi ve iktidara sert eleştiriler yöneltti.

"Sahipsiz ve Yetim Kaldık" Feryadı

Milletvekillerine dertlerini anlatan üreticiler, "Tarlada karpuz 2, domates 3, biber 8 lira ama yüzüne bakan yok. Kendi ülkemizde sahipsiz kaldık, yetim kaldık," diyerek içinde bulundukları çaresizliği dile getirdi. Binbir emekle ve büyük maliyetlerle ürettikleri ürünleri satamadıklarını belirten çiftçiler, aynı ürünlerin marketlerde 20 liradan alıcı bulmasına tepki gösterdi.

Fiyatlar Maliyetin Altında, Ürünler Tarlada Kalıyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, 2025 yılının başından itibaren zirai don, kuraklık ve aşırı yağış gibi afetlerle karşılaşan üreticilerin şimdi de ürünlerinin para etmemesi nedeniyle zararına satış yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Barut, "Çukurova'da turfanda olarak üretilip hasat edilen karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan ve buğday maalesef zararına üreticilerin elinden çıkıyor," dedi.

Domates üreticisinin dekarına 30 bin lira masraf ettiğini ve kilogram maliyetinin 6-7 lirayı aştığını belirten Barut, üreticiye ise sadece 2 lira verildiğini ve onda da alıcı bulunamadığı için domateslerin tarlada kaldığını vurguladı. Karpuzda da benzer bir durumun yaşandığını, fiyatın 1-2 lira olduğunu ve tarlada kaldığını ifade etti.

"Bu Sesi Duyun, Çiftçiye Destek Olun!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Çiftçinin sorunu yok" açıklamasını eleştiren CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, çiftçilerin ağır borç yükü altında ezildiğini hatırlattı. Sümer, "Çiftçinin şu an bankalara 1 trilyon 8 milyar borcu var. Son 3 ay içinde çiftçinin ülke genelinde 111 traktörüne, 2917 arsasına haciz gelmiş, sadece Haziran ayında 3800 çiftçimizin tarlasına ve 39 traktörüne haciz gelmiştir," diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi. Sümer, Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanı'na "Allah rızası için çiftçinin sesini duyun, üreticilere destek versin," çağrısında bulundu.

Hal Yasası Vurgusu: Aracı Değil, Çiftçi ve Halk Kazansın

Emektar çiftçilerin binbir emekle ürettiği ürünlerin maliyetin çok altında satılmak zorunda kaldığını aktaran CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ise, çarpıcı fiyat farkına dikkat çekti. Şevkin, "Çiftçilerimizin dönüme 12 bin liraya mal ettiği bibere maalesef 8 bin liraya alıcı bulunmuyor. Adana'da çiftçinin kilogramını 2 liraya satamadığı karpuzu marketlerde kilogramı 20 liraya gidiyor," dedi.

Şevkin, yıllardır CHP olarak gündeme getirdikleri Hal Yasası'nın çıkarılması taleplerine rağmen iktidarın direndiğini belirtti. Bu yasanın çıkarılması durumunda çiftçi ve tüketicinin mağdur olmayacağını, aracıların değil, çiftçi ve halkın kazanacağını vurgulayarak, Hal Yasası'nın acilen çıkarılması gerektiğini savundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER