Çin, 2025’te Mısır ve Soya Üretimini Artırmayı Planlıyor
DünyaÇin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, 2025’te mısır ve soya üretim kapasitesini artırarak tarımın modernizasyonunu hızlandırmayı hedefliyor. Amaç, iç gıda güvenliğini güçlendirmek ve stratejik rezervler oluşturmak.
Çin’in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), 2025 yılında mısır ve soya üretim kapasitesini artırmayı planladığını açıkladı. Yeni üretim kapasitesi artırma planı 100 milyar jin (50 milyon kg) hedefliyor ve temel odak noktası mısır ve soya ile birlikte başlıca tahıl ürünlerinin üretim kapasitesinin konsolidasyonu.
NDRC, bu adımın tarım ve kırsal alanların modernizasyonunu hızlandırmayı ve ülkenin gıda güvenliğini güçlendirmeyi amaçladığını belirtti. Hedefler arasında tarımsal üretim potansiyelinin güçlendirilmesi, üretim kalitesi ve verimliliğin artırılması, tahıl ve diğer temel tarım ürünlerinin güvenilir tedarikinin sağlanması yer alıyor.
Komisyon ayrıca, silaj mısır ve yonca gibi kaliteli yem bitkilerinin üretiminin artırılacağını duyurdu. Büyük ölçekli ürün verimliliği artırma programları, kaliteli ve özel çeşitlerin üretiminin genişletilmesi ve üretim ile talep arasındaki uyumun güçlendirilmesi de planlanıyor.
Çinli tarım uzmanı Li Goyan, mısır ve soya üretiminin artırılmasının, iç gıda talebini karşılamaya ve arz güvenliğini sağlamaya yönelik olduğunu, dış pazarlara hizmet etmenin öncelik olmadığını vurguladı. Li’ye göre, temel hedef stratejik özerklik sağlamak ve güvenlik rezervleri oluşturarak küresel ticaretteki belirsizliklere karşı gıda güvenliğini garanti altına almak.
Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2025’te Çin’in mısır üretimi 301,235 milyon ton, soya üretimi ise 23,932 milyon ton olarak gerçekleşti. Toplam tahıl üretimi 1,43 trilyon jin ile üst üste ikinci yıl 1,4 trilyon jin sınırını aşarak önceki yıla göre %1,2 artış gösterdi.
Li Goyan, iç üretim kapasitesinin artırılmasının “etkin kapasiteye” odaklandığını, kısa vadede mısır ithalatının esnek kalacağını ve soya ithalatının uzun dönemde önemli düzeyde devam edeceğini belirtti. Çin, kişi başına düşen tahıl miktarını 500 kg’ın üzerine çıkararak uluslararası gıda güvenliği standardı olan 400 kg’ın oldukça üzerine ulaştı.
İlginizi Çekebilir