© Tarım Pusulası

Anec: Brezilya’nın Ocak soya ihracatı 3,23 milyon ton

Brezilya Ulusal Tahıl İhracatçıları Birliği (Anec), Ocak ayında soya fasulyesi ihracatının 3,23 milyon tona ulaşarak yılın ilk ayı için rekor kırmasının beklendiğini açıkladı.

Brezilya Ulusal Tahıl İhracatçıları Birliği’nin (Anec) tahminlerine göre, ülkenin Ocak ayındaki soya fasulyesi ihracatı 3,23 milyon ton seviyesinde gerçekleşecek.

Bu rakam, geçen hafta açıklanan öngörüden yaklaşık 500 bin ton daha düşük olsa da yılın ilk ayı için şimdiye kadarki en yüksek ihracat düzeyi olmaya aday.

Sevkiyatlar Geçen Yıla Göre Üçe Katlanabilir

Dünyanın en büyük soya üreticisi ve ihracatçısı konumundaki Brezilya’da, rekor hasat beklentileri sevkiyatların geçen yıla kıyasla neredeyse üç kat artmasına zemin hazırlıyor.

Anec’e göre Ocak ayı ihracatında önceki rekor, Ocak 2024’te kaydedilen 2,4 milyon ton seviyesindeydi.

Geçen yıl ise devreden stokların düşük olması nedeniyle Ocak sevkiyatları 1,12 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

Çin Talebi ve Fiyat Avantajı Etkili

Uzmanlar, Brezilya’nın ABD’ye karşı fiyat avantajı sağlaması ve Çin’den gelen güçlü talebin ihracat artışında önemli rol oynadığını belirtiyor. Değerlendirmeler Reuters’a yapıldı.

Brezilya, yeni mahsul hasadına yeni başlamasına rağmen, 2025 yılını rekor üretim sonrası yüksek stoklarla tamamladı.

Soya Küspesi ve Mısır İhracatı Tahminleri

Anec, Ocak ayında soya küspesi ihracatının 1,78 milyon ton olmasını bekliyor. Bu rakam, geçen hafta öngörülen 1,82 milyon tonun altında bulunuyor. Geçen yılın aynı döneminde ihracat 1,64 milyon ton seviyesindeydi.

Öte yandan Brezilya’nın Ocak ayı mısır ihracatı tahmini 3,39 milyon ton olarak açıklandı. Bu miktar önceki haftaya göre hafif düşüş gösterse de geçen yıla kıyasla 200 bin tondan fazla artış anlamına geliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER