© Tarım Pusulası

Agroexport: Rusya Türkiye’ye Yağ İhracatını Artırdı

Rusya’nın Türkiye ve Hindistan’a ayçiçeği yağı ihracatı 2026’nın ilk iki ayında 0,5 milyon tona ulaşarak rekor kırdı. Artan rekabet ve Türkiye’nin ithalat talebi dikkat çekiyor.

Rusya’nın ayçiçeği yağı ihracatında 2026 yılının ilk iki ayında dikkat çekici bir artış yaşandı. Federal Agroexport merkezi verilerine göre, Türkiye ve Hindistan’a yapılan toplam ihracat 0,5 milyon tona ulaşarak dönemsel rekor kırdı. Bu miktar, 2024 yılının aynı dönemine göre %18 artış anlamına geliyor.

Türkiye ve Hindistan Öne Çıkıyor

Verilere göre, söz konusu dönemde Türkiye ve Hindistan Rusya’nın en önemli pazarları arasında yer aldı. Türkiye’de iç üretimde yaşanan düşüş, ithalat talebini artırırken, ülkenin ayçiçeği ithalat tahmini ikinci kez yukarı yönlü revize edilerek 1,2 milyon tona çıkarıldı.

Hindistan’da ise 2025 yılı itibarıyla Rusya’dan yapılan ayçiçeği yağı ithalatı 1 milyon 298 bin ton olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre düşüş gösterse de Rusya’nın pazardaki lider konumu devam etti.

Küresel Rekabet Artıyor

Küresel pazarda rekabetin artması dikkat çekiyor. ABD Tarım Bakanlığı’nın mart ayı raporuna göre Arjantin’de ayçiçeği üretiminin 7 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu artış, ülkenin ihracat potansiyelini de yukarı çekiyor.

USDA, Arjantin’in ayçiçeği ihracat tahminini 0,6 milyon tona, ayçiçeği yağı ihracatını ise 1,83 milyon tona yükseltti.

Avrupa Birliği’nde Kalite Sorunu

Öte yandan Avrupa Birliği’ne ulaşan ilk Arjantin ayçiçeği sevkiyatlarının kalite standartlarını karşılamadığı bildirildi. Bu ürünlerin sanayi amaçlı işlenerek üçüncü ülkelere yönlendirileceği ifade ediliyor.

Gelir 1,1 Milyar Doları Aştı

Agroexport verilerine göre Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı ayçiçeği yağı ihracatından elde ettiği gelir 2025 yılında 1,1 milyar doların üzerine çıktı. Bu durum, Türkiye’nin küresel bitkisel yağ ticaretindeki kritik rolünü bir kez daha ortaya koydu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER