AB’de mısır ekim alanı 8 milyon hektarın altına inebilir
DünyaAvrupa Birliği’nde artan gübre ve enerji maliyetleri nedeniyle mısır ekim alanlarının 2026’da 8 milyon hektarın altına düşmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği’nde gübre ve enerji maliyetlerindeki artış, tarımsal üretim planlamasında önemli değişikliklere yol açıyor. 2026 yılı itibarıyla mısır ekim alanlarının uzun yıllar sonra ilk kez 8 milyon hektarın altına gerilemesi bekleniyor.
Mısırın kârlılığı düşüyor
Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle mısır üretiminin kârlılığı azalırken, üreticiler daha az maliyetli veya daha yüksek getirili alternatif ürünlere yöneliyor. Özellikle hasat sonrası kurutma maliyetleri, Batı Avrupa’da üretim üzerindeki baskıyı artırıyor.
Fransa’da belirgin düşüş
Fransa’da mısır ekim alanlarının %10 ila %15 oranında azalabileceği öngörülüyor. Bu alanların bir bölümünün ayçiçeği gibi yağlı tohumlara kaydırıldığı belirtiliyor. Uzmanlar, bu değişimin tarımsal ürün deseninde dönüşüm yarattığına dikkat çekiyor.
Ülkeler arasında farklı eğilimler
Polonya’da sınırlı bir düşüş beklenirken, Almanya’da ekim alanlarında artış öngörülüyor. Bu durum, ülkeler arasındaki maliyet yapıları ve piyasa dinamiklerinin farklı etkiler yarattığını ortaya koyuyor.
Hava koşulları kritik rol oynuyor
Uzmanlara göre, ekonomik baskıların yanı sıra hava koşulları da üretim üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Özellikle Mayıs ayında beklenen yağışlar, mısırın gelişimi açısından kritik önem taşıyor.
İlginizi Çekebilir