© Tarım Pusulası

Yüzde 85 Hibe Desteğiyle Konya'da Kekik Üretimi Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi, susuzluğa dayanıklı tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğini destekleyerek atıl arazileri üretime kazandırıyor. Bu kapsamda çiftçilere %85 hibe ile kekik fidesi dağıtımı yapıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında önemli bir adım attı. Kent genelindeki ekilmeyen atıl arazileri ekonomiye kazandırmak amacıyla susuzluğa dayanıklı tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesini teşvik ediyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'nın, alternatif tarım modellerinde uyguladığı yenilikçi projeler sayesinde bu alanda da öncü şehirlerden biri haline geldiğini vurguladı.

%85 Hibe ile 861 Bin 600 Adet Kekik Fidesi Dağıtıldı

Başkan Altay, kuraklıkla mücadelede Konya çiftçisine verilen desteğin devam ettiğini belirterek, "İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele için artık klasik yöntemlerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Bu nedenle susuz tarım uygulamalarını önemsiyor, kuraklığa dayanıklı bitkilerle üretim yaparak çiftçimize yeni fırsatlar sunuyor, yeni gelir kapıları oluşturuyoruz" dedi.

Bu kapsamda, atıl ve kıraç arazilerde değerlendirilmek üzere çiftçilere %85 hibe ile 861 bin 600 adet kekik fidesi dağıtımı gerçekleştirildi. Bu dağıtımla 123 dekar alanın üretime kazandırıldığı bildirildi.

Proje kapsamında daha önce Güneysınır ilçesinde ekimi yapılan kekiklerin hasat işlemi başarıyla tamamlandı. Ayrıca, bölgeye kazandırılan damıtma tesislerinde elde edilen kekik yağının da ülke ekonomisine katkı sağladığı ifade edildi. Başkan Altay, uygulamanın çiftçiler için bereketli olmasını diledi. Desteklemeden faydalanarak kekik üretimi yapan Güneysınırlı çiftçiler de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a teşekkürlerini iletti.

Kekik: Çok Yönlü Tıbbi Aromatik Bitki

Tıbbi aromatik bitkilerden biri olan kekik; baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok farklı kullanım alanına sahip. Türkiye, birçok kekik türünün gen merkezi ve anavatanı konumunda yer alırken, bazı bölgelerde farklı türler doğadan toplanarak pazarlanıyor. Tarla koşullarında ise genellikle İzmir Kekiği (Origanum onites L.) ile İstanbul Kekiği (Origanum vulgare L.) türlerinin kültürü yapılıyor. Ekonomik ömrü 7 yıl olan kekikten, iyi bakım şartları sağlandığında 10 yıla kadar ürün alınabiliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER