© Tarım Pusulası 2021

Yoncadaki kalite süt üretimine yansıdı

Yem bitkileri üretimiyle ön plana çıkan Aksaray'da, yoncadan elde edilen yüksek verim ve kalite, ildeki süt işletmelerinin sayısının artmasını sağladı.

Yem bitkileri üretimiyle ön plana çıkan Aksaray'da, yoncadan elde edilen yüksek verim ve kalite, ildeki süt işletmelerinin sayısının artmasını sağladı.

Türkiye'nin önemli yonca üretim merkezlerinden Aksaray'da yetiştirilen yoncalar, zengin protein yapısından dolayı haralar başta olmak üzere hayvan çiftlikleri tarafından yoğun talep görüyor.

Yoncanın bol ve yüksek kalitede olması, kenti süt işletmeleri için cazip kılıyor.

Aksaray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, yaptığı açıklamada, yoncanın bol ve kaliteli olmasının hayvancılığa önemli etkisinin olduğunu söyledi.

"Yonca ve mısır silajı, süt hayvancılığının olmazsa olmazıdır" diyen Zengin, her ikisinde de Aksaray'ın bol ve kaliteli üretime sahip olduğunu belirtti.
İlin yem bitkileri alanındaki bu avantajı sayesinde sütçülüğe uygun bir yer haline geldiğini anlatan Zengin, son yıllarda süt sanayicisinin ciddi yatırımlara yönelmesinin dikkati çektiğini söyledi.

Zengin, Aksaray'da sütün kalitesinin, süt sanayicisinin üreticiye verdiği primle tescillendiğine değinerek, "Sütümüzün yağ ve protein oranı yüksek.
Sütaş, süt kaliteli olduğundan dolayı üreticimize prim veriyor. Bu anlamda özellikle Sütaş'ın işletmelerimize önemli katkısı var. Verilen yüzde 10'luk prim, işletmelerimizin kaliteli süt üretimini teşvik ediyor" diye konuştu.

İlde yeni yatırımlarla süt işletmelerinin sayısının giderek arttığına dikkati çeken Zengin, şunları kaydetti:

"Birliğimizi 1998 yılında kurduğumuzda 25 üye işletmemiz vardı ve günlük süt üretimimiz 10 tondu. Bugün itibarıyla 8 bin üyemiz var ve günlük süt üretimimiz 720 tona ulaştı. Aksaray'da hayvancılık büyük gelişim içerisinde. Bol ve kaliteli yonca üretiminin bunda büyük etkisi var. Yonca üretimi arttıkça hayvanların beslenmesi de daha kolay hale geldi. İlimizde üretilen yonca, birçok bölgeden daha kaliteli. Proteini ve enerjisi yüksek. İşletmeler de yoncanın kalitesinin, mısır silajının hayvana kattığı önemin farkında. Bunun için de yeni yatırımlar gelmeye devam ediyor."

Ortadoğu'ya yonca ihraç ediliyor

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise yonca üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birinin Aksaray olduğunu ifade etti.

Merkeze bağlı Yenikent ve Sultanhanı beldeleri başta olmak üzere, il genelinde yüksek miktarda yonca üretildiğine işaret eden Koçak, "125 bin dekar alanda yapılan yonca üretimimizle yılda 230 bin ton ürün elde ediyoruz. Elde ettiğimiz yoncaları yurt içindeki haralara ve hayvan çiftliklerine, yurt dışında ise özellikle Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alptekin Karagöz, Aksaray'da çok kaliteli yonca yetiştirildiğini belirtti.

Kaliteli yoncanın, süt kalitesine de yansıdığının altını çizen Karagöz, "Yoncada yüksek değerde protein var. Bu protein süte yansıyor. Sütün kalitesine ve miktarına etki ediyor" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER