© Tarım Pusulası 2021

YENİ ÇELTİK ÇEŞİTLERİ TANITILDI

MALKARALI ÇİFTÇİLERE YENİ ÇELTİK ÇEŞİTLERİ TANITILDI

Tarımsal Yayım Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesi dahilinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, 30 Mayıs 2015 tarihinde Malkara İlçesi Hacısungur Mahallesinde Çeltik Çeşit Demonstrasyonu kurulmuştur.

Çeltik çeşitlerinin tanıtılması Demonstrasyonda yer alan çeltik çeşitlerini çiftçiler yerinde, tarlada görerek, ilgili uzmanlara sorarak tohumluk seçimini daha bilinçli yapabilmeleri amacıyla; demonstrasyon alanında bir tarla günü düzenlenmiştir. Etkinliğe Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA, İl Müdür Yardımcısı Ahmet TEKGÖZ, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Sami SÜZER,  İl ve İlçe Müdürlüğü konu uzmanları, tarım danışmanları, çeltik üretimi yapan çiftçiler, çiftçi örgütleri temsilcileri olmak üzere 75 katılımcı iştirak etmiştir.

Malkara İlçe Müdürü Cengizhan ERBAŞ'ın açılış konuşmasının ardından, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü proje koordinatörü Dr. Sami SÜZER projenin amacı ve çiftçi şartlarında yapılan uygulamaları anlattı, Osmancık çeşidinin tarihçesi hakkında da bilgi verdikten sonra her çeşidin nasıl geliştirildiği ve her birinin özelliklerine göre üstün yönlerini tarlada çiftçilerimize gösterdi.

Etkinlik ile ilgili konuşan İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA; ''İlimizde yapılan demonstrasyonlar ile düzenlenen tarla günlerinin önemine vurgu yaptıktan sonra "Proje kapsamında; Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilerek tescil edilen Tosya Güneşi, Biga İncisi, Kale, Manyas Yıldızı, Yatkın, Sürek M 711, MİS 2013, Küplü çeltik çeşitleri ile kıyaslama amaçlı Osmancık ve Edirne çeltik çeşitleri olmak üzere toplam 10 çeltik çeşidi, çiftçi şartlarında demonstre edilmiştir. Her bir çeşit, 250 metrekarelik alanlara ekilmiştir. Kurulan bu çeltik çeşit demonstrasyonuyla çeltik tarımı yapan üreticilerimize sertifikalı, yüksek verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtılması amaçlanmıştır. Çiftçilerimiz yöremize uygun yeni çeşitleri yerinde görmüştür. Böylece bölgeye uyum sağlayan yeni çeltik çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde önemli artışlar beklenmektedir." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Ayrıca, demonstratör çiftçi Sebahattin YILDIZ demonstasyondaki uygulamaları hakkında kısa bilgi vermiştir. Son olarak, çiftçilerden gelen muhtelif sorular, ilgililerce yanıtlanmıştır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER