© Tarım Pusulası 2021

Yem Maliyetini Yüzde 70'lerden 25'lere Düşürüyor

Çankırı İli Merkez ilçe Tüney köyünde Silajlık Mısır Hasat Günü düzenlendi. Merkez ilçe Tüney köyünde silajlık mısır yetiştiriciliği yapılan alanın hasat edilmesi nedeniyle çalışmayı yerinde görmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün organize ettiği tarla gününe Merkez İlçe Karadayı ve Çatalelma köyünden, Kızılırmak, Ilgaz, Eldivan ve Şabanözü İlçelerinden Teknik elamanlar ve çiftçiler katıldı.

Silajlık Mısır hasadını yerinde gören çiftçilere İl Tarım ve Orman Müdürü Osman ÇAKIR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Adem KAYA ve Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şubesinden Mühendis Erol ARSLAN tarafından silajlık mısır yetiştiriciliği, silaj yapımının amaçları, faydaları, hayvan beslenmesindeki yeri hakkında bilgiler verildi. Ayrıca sulu alanda silajlık mısır yetiştiricilerine yem bitkisi desteğinin dekara 125 TL olduğu belirtildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman ÇAKIR konuşmalarında kısaca; "Silajlık mısırın en ucuz hayvan yemi olduğunu, et ve süt üretiminde yem girdisinin payını %70'lerden %25'lere kadar düşürdüğünü, 1kg mısır silajının maliyetinin yonca kuru otunun 1/13'ü arpa danesinin 1/12'si kadar olduğunu, ekonomik ve verimli hayvancılık için mutlaka silajlık mısır ekilmesi gerektiğini, Çankırı da Merkez, Kızılırmak Eldivan ve Ilgaz'da 2. ürün olarak arpadan sonra silajlık mısır yetiştiriciliğinin çok uygun olduğunu, 2018 yılında 2. Ürün olarak yaklaşık 1.000 dekar ekim yapıldığını, 2019 yılı içerisinde bu oranı 2-3 kat daha artırmak için eğitimlere ara vermeksizin devam edileceğini" belirti.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresince %50 destekli olarak yapılmış olan silajlık mısır yetiştiriciliği projesi kapsamında, 1.ürün ve 2.üründe demonstrasyon ve deneme çalışmaları devam ediyor. Hasatı yapılan alandaki 3 metreyi aşan boyu ve dolgun koçanlara sahip mısırın hasadını yerinde gören ve bu konuda bilgilenen çiftçiler, bu çalışmayı beğendiklerini, mısır ekilişinin gelecek yıllarda İl ve İlçelerde yaygınlaşacağını, silaj sayesinde yem maliyetlerinin düşürüleceğini belirttiler. Hasatı yapılan tarladan dekara yaklaşık 4 ton mısır silajı elde edildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER