© Tarım Pusulası

Üreticilere Hayvan Başına 18 Bin Lira Destek

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca yürütülen "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi" kapsamında Iğdır'da 14 çiftçiye 235 hayvan teslimatı yapıldı. Bakan İbrahim Yumaklı, projenin yerli üretimi ve sürdürülebilir hayvancılığı hedeflediğini belirtti.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Kazım Karabekir Tesisleri'nde önemli bir tören düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın teşrifleriyle, "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi" kapsamında ilk hayvan teslimatı gerçekleştirildi. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel, Iğdır Valisi Ercan Turan, il protokol üyeleri ve çiftçilerin katıldığı törende, 14 çiftçiye toplam 235 hayvan teslim edildi.

Törende yapılan protokol konuşmalarının ardından Bakan Yumaklı, proje kapsamında hak sahibi olan 14 çiftçiye sertifikalarını takdim etti.

"Hayvancılık Potansiyeline Önemli Katkılar Sağlayacak"

Programda konuşma yapan Iğdır Valisi Ercan Turan, yerli üretimi büyütmeyi ve sürdürülebilir hayvancılığı yaygınlaştırmayı hedefleyen bu projenin, Iğdır'ın hayvancılık potansiyeline önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Vali Turan, Iğdır’ın tarım ve hayvancılık alanındaki kalkınmasına yönelik desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ve Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’e teşekkür etti.

Bakan Yumaklı: "Kadınlara, Gençlere ve Meslek Mensuplarına Öncelik Verdik"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise konuşmasında, TİGEM'in Kazım Karabekir Tesislerinin potansiyelini harekete geçirmek üzere 2 yıl önce projelere başladıklarını ifade etti. Geçen yıl ocak ayından itibaren yürürlüğe koydukları üretim planlaması kapsamında hayvancılık yol haritasını Şubat 2024'te açıkladıklarını anlatan Bakan Yumaklı, bu projenin alt başlıklarından birisi olan ve bu yılın şubat ayında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi kapsamında ilk teslimat için bir araya geldiklerini belirtti.

Üreticilerin projeye gösterdikleri ilginin memnun edici olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, "Başvuruları yapan üreticilerimizin tamamını 18 kriter üzerinden bir yazılımla eşleştirdik. Bu değerlendirmeyi yaparken kadınlara, gençlere, aile işletmelerine, deprem bölgesine ve üretim planlaması kapsamındaki besi bölgelerimize, gazilerimize ve şehit yakınlarımıza öncelik verdik. Ayrıca ziraat mühendisleri, veteriner hekimler ve gıda mühendislerine de bu önceliklerin içerisinde yer verdik. Onların bu projeden yararlanma limitlerini de iki katına çıkardık" dedi.

Projenin etaplar halinde devam edeceğini anlatan Bakan Yumaklı, "Şu andaki planımız 2028'e kadar bunu tamamlamak. Ancak gerekiyorsa da uzatacağız elbette. 4 bin 351 yetiştiricimiz bu projeden yararlanmakla ilgili hak sahipliğine kavuştu. Ayrıca 6 bin 472 üreticimiz de yedek olarak tespit edildi. Projeden yararlanacak olan kişilerin yüzde 42'si kadın, yüzde 80'i genç, yüzde 90'ı bu işte iştigal ediyor. Yüzde 15'i de meslek mensubu dediğimiz veteriner hekim, ziraat mühendisi ve gıda mühendislerinden oluşuyor. Bu meslek gruplarının, genç kardeşlerimizin, kadın girişimcilerimizin üretimin içerisinde olmasını her vesileyle altını çizerek belirtiyoruz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER