© Tarım Pusulası 2021

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde üretildi. Ancak seri üretime geçemeyen HSG artık yalnızca müze ve fotoğraflarda yaşıyor.

Türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk yerli otomobil olan Devrim’in öyküsü bundan 8 yıl önce Devrim Arabaları filmiyle beyazperdeye yansımış ve unutulmaya yüz tutan bu deneyimden haberdar olmuştu.

Oysa halen tarih sayfalarında gizlenmiş olan bir öykü daha var. Devrim otomobiliyle aynı dönemde üretilen Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG de Devrim ile aynı kaderi paylaşıyor. 1963 yılında üç Türk mühendis tarafından üretilen HSG, büyük umut vadetse de bir türlü seri üretime geçemedi.

Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’den deneme sürüşü

Dönemin cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla o dönemki adı Zirai Kuvvet Makineleri Kürsüsü olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde üretilen HSG, yine bizzat Cemal Gürsel tarafından da arazide denenmişti.

Siyasal çalkantıların kurbanı oldu

HSG’nin adı, onu geliştiren üç önemli makine mühendisi Prof. Dr. Hamit Demirtaş, Doç. Dr. Süleyman Kadayıfçılar ve Asistan Dr. Gazanfer Hazardın’ın isimlerinin baş harflerinden meydana geliyordu. Tarımda hızla yaşanan makineleşme ile doğan yerli traktör ihtiyacını karşılamaya aday olan HSG, o dönemin siyasal çalkantılarının kurbanı oldu ve yalnızca 2 adet üretildikten sonra proje rafa kalktı.

Saatte 20 km hıza sahipti

2 yıl süren bir çabanın ürünü olan HSG traktörü saatte 20 km hıza ulaşabiliyordu. Tasarım itibariyle bugünkü yerli traktörlere halen ilham olduğu belirtilen HSG, bugün üretildiği yer olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde sergilenmeye devam ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER