© Tarım Pusulası 2021

Tarım Danışmanlarından "Sorunumuzu Çözün" Bildirisi

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği ( TAY-DAK ) ülkemiz genelinde hizmet yapan Tarım Danışmanları ile online ve yüz yüze yapılan toplantılarda anlatılan sorunlar ve beklentiler dikkate alınarak bir bildiri yayınladı.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği ( TAY-DAK ) ülkemiz genelinde hizmet yapan Tarım Danışmanları ile online ve yüz yüze yapılan toplantılarda anlatılan sorunlar ve beklentiler dikkate alınarak bir bildiri yayınladı.

Anlatılan sorunları Bakanlık ve Eğitim Yayım ve Yayınlar  Dairesi  Başkanlığı’na maddeler halinde gönderen TAY-DAK Sorunları Şu Şekilde sıraladı;

 

TAY-DAK Genel başkanı Zeynep Bürkek ülkemizde tarım sektörünün sorunlarınının anlatıldığı basın açıklamasında ise şöyle dedi;

“Mevcut durum bu şekilde ortaya konulduğunda pek çok yapısal, idari ve politika sorunu nedeniyle sektörün tıkanmalar yaşadığı, kaynakların gerektiği şekilde amacına uygun kullanılamadığı ve Türk tarım sektörünün bu gün olması istenebilecek noktadan uzak olduğu görülmektedir. Bu yapıyı değiştirmek, tarım sektörüne hızlı bir şekilde yükselme ivmesi kazandırmak ancak doğru politikaların etkin bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olacaktır. Üretilen politikaların desteklemeler, projeler ve benzer şekillerde üreticiye yansıtılması aşamasının en doğru ve etkin şekilde gerçekleştirilmesi noktasında en önemli araç tarımsal yayım ve danışmanlık olacaktır.

Türkiye’nin sahip olduğu ekolojik zenginlik, çok değişik çeşitlilikte bitkisel ve hayvansal üretimin yapılmasına imkan verdiğinden, tarım ülkemiz için daha da önem kazanmaktadır. Tarımsal üretimin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmesi, üretilen tarımsal ürünlerin nitelik ve niceliklerinin iyileştirilmesi ile mümkündür. Bu iyileştirmede en önemli katkıyı sağlayabilecek araç tarımsal yayım ve danışmanlık sistemidir.

Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde toplumun eğitim sorunu çözülebildiği takdirde üretime etkisi belirgin olarak görülebilmektedir. Yani eğitim düzeyi yükseldikçe üretim planlaması, modern tarımsal üretim teknolojilerinin kullanılması, ıslah programlarında başarı kendiliğinden gelmektedir. Bu da etkili ve başarılı bir tarımsal yayım ve danışmanlık sistemi ile mümkün olabilmektedir. 

Türkiye’de 1945 yılından bu yana farklı proje ve uygulama şekilleriyle günümüze kadar gelen Tarım Danışmanlığı aradan geçen 76 yıl boyunca hala doğru temeller üzerine oturtulamadı.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlığın rol model alındığı ülkelerde Tarım Danışmanlığına verilen önem maalesef ki Tarım ve Hayvancılıkla kalkınan Türkiye’mizde aradan geçen bu zaman içerisinde Tarım ve Hayvancılıktaki önemli yerini alamadı.

Tarım danışmanlığı ülkemizde her ne kadar önemsiz görülse de Dünya Tarım ülkelerinde önemli bir meslek grubudur ve bugün mesleğimizin önemli bir yere sahip olduğu ülkelerin tarım ve hayvancılık alanında Dünyada ilk sıralarda yer aldığını da görebiliyoruz. Ayrıca Dünyayı etkisi altına alan ve yaşadığımız pandemi süreci de bizlere tarımın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Bizler tarım danışmanları olarak yıllardır ülkemiz tarımına fayda sağlayacak çalışmalar yapmak için büyük mücadeleler verdik ve vermeye de devam ediyoruz, bu konuyla ilgili sayısız insanlarla görüştük yazılar verdik, ama Bakanlığımız ve ilgili kurumlarında sürekli bir değişim olduğu için, yazılan yazılar , hazırlanan rapor ve sunumlar maalesef ki askıda kaldı. Hiçbir zaman üstünde çalışılıp çözüm yoluna gidilmesi için bizlerle bir araya gelinemedi.

Günümüze kadar mesleğimiz farklı kollar üzerinden yapıldı ve gelinen noktada görüyoruz ki ülkemiz tarım ve hayvancılığına fayda sağlayan somut çalışmalar yok ortada.

Tarım Danışmanları olarak mesleğimizin hakkıyla yapıldığı takdirde Ülkemiz tarım ve hayvancılığına sağlayacağı yararların bilincinde olarak mesleğimizin TARIM ve ORMAN BAKANLIĞIMIZ tarafından yeni bir model geliştirilerek sürekliliğin sağlanmasını istiyoruz.

Bakanlığımızın yaklaşık olarak 8.000 civarı Tarım danışmanına kadro veremeyeceğinin bilincinde olduğumuz için mesleğimize saygınlık kazandırmak, ülke tarım ve hayvancılığına katkı sağlamak adına,  üreticilerimize gerekli yayım metotlarını kullanarak bilgilendirmek ve yenilikleri benimsetmek için Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin İl ve İlçe Belediyeleri veya Tarım Kredi Kooperatifleri Valiliğe bağlı il özel idareleri ile ortak bir çalışma dahilinde yürütülmesini istiyoruz. Bu modellerin işleyişini ve detaylarını anlatmak için Bakanlığımızla görüşme talep ediyoruz” dedi.

Zeynep Bürkek

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER