© Tarım Pusulası

Suriye’de kuraklık buğday üretimini çökertti

Suriye'de bu yıl yaşanan şiddetli kuraklık, buğday üretiminin %75'inin yok olmasına neden olabilir. Gıda güvenliği riske girerken, yaptırımların kaldırılması tarımda iyileşme için bir umut olabilir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, Suriye'de bu yıl yaşanan ağır kuraklık, buğday üretiminin yaklaşık %75'inin başarısız olmasına yol açabilir. Bu durum, milyonlarca insanın gıda güvenliğini tehdit ederken, son dönemde gündeme gelen yaptırımların kaldırılması tarım sektöründe toparlanma için umut yaratıyor.

Suriye Tarım Bakanlığı, Reuters’a yaptığı açıklamada, fazla su tüketen ürünlerin ekimini sınırlamak gibi önlemler aldıklarını duyurdu. Ayrıca geçen hafta açıklanan yaptırımların kaldırılması kararının, gübre ve sulama teknolojilerinin ithalatını kolaylaştırarak sektöre katkı sağlayabileceğini belirtti.

FAO Suriye Temsilcisi Toni Ettel’e göre, ülkede bu yıl yaklaşık 2,7 milyon tonluk buğday açığı oluşacak. Bu miktar, 16,3 milyon insanın bir yıl boyunca beslenmesine yetecek düzeyde.

Eski lider Beşar Esad döneminde, Suriye hükümeti önceki kuraklık yıllarında Rusya'dan buğday ithal ederek ekmek sübvansiyonlarını sürdürmüştü. Ancak Moskova, Esad’ın devrilmesinden sonra yeni yönetimle ilgili belirsizlikleri gerekçe göstererek buğday sevkiyatını durdurdu.

Kuraklığın etkilerini sahada en net hissedenlerden biri, Halep'in kuzeyinde çiftçilik yapan Asaad Ezzeldin. “Sulama olmadığı için tarım bitti. Yağmur da yağmıyor,” diyor 45 yaşındaki çiftçi.

Geçtiğimiz hafta sürpriz bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye uygulanan tüm yaptırımların kaldırılacağını duyurdu. FAO temsilcisi Ettel, bu karar sonrası sağlanacak dış kaynakların sulama sistemleri ve tarımsal altyapının yenilenmesinde kullanılabileceğini ifade etti.

Tarım Bakanlığı’na göre, yaptırımların kaldırılması kuraklık sorununu tek başına çözmese de, modern sulama teknolojileriyle verimliliği artırma, üretimi geliştirme ve gıda güvenliğini güçlendirme konusunda önemli bir fırsat sunuyor.

Yıllardır yakıt ve buğday ithal etmekte zorlanan Suriye’nin yeni yönetimi, ekonominin tekrar canlandırılması için yaptırımların kaldırılmasını uzun süredir talep ediyordu.

ABD'nin ardından Avrupa Birliği de yön değiştirerek Salı günü Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı. Suriye yönetimi bu kararın ülkenin uluslararası toplumla yeniden ilişki kurmasının önünü açacağını bildirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER