© Tarım Pusulası 2021

Sarayda sultanlar besliyordu: Şimdi hobicilerin yeni gözdesi oldu!

1850'li yıllarda Osmanlı Devleti'nden İngiltere'ye oradan da dünyaya yayılan milli ırk Osmanlı Sultan tavuğu, rengi, kafası ve beyaz tüyleriyle dikkat çekiyor.

1850'li yıllarda Osmanlı Devleti'nden İngiltere'ye oradan da dünyaya yayılan milli ırk Osmanlı Sultan tavuğu, rengi, kafası ve beyaz tüyleriyle dikkat çekiyor. 2000'li yıllarla beraber tekrar Türkiye'ye getirilerek üretimine başlanan Osmanlı Sultan cinsi tavuğu hobicilerin yeni gözdesi oldu. Sultan tavuğu bin ile 2 bin liraya kadar alıcı buluyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların elçilere ve yabancı misafirlere hediye ettiği yerli ırk 'Osmanlı Sultan' cinsi tavuk, Türkiye'de 2000'li yılların başında hobi tavukçuluğunun yaygınlaşmasıyla beraber bir grup hobi tavukçusu tarafından tekrar Türkiye'ye geri getirilerek yaygınlaştırıldı.

Tokat'ta bu cins tavukların yetiştiriciliğini yapan Mehmet Bingöl (45), "Osmanlı'da saray sultanlarının, padişahların beslemiş olduğu tavuklarımızdır. Bunların en büyük özellikleri, kafadaki şapka dediğimiz kavuğa benzeyen saç yapıları, sakal yapıları ve ayak yapılarıdır. Bu hayvanlar uysal olup her evde olması lazımdır. Hem ata yadigarı Osmanlı mirası hem de bu hayvanlar sevimli" dedi.

Tavukların fiyatlarının büyüklüklerine göre değiştiği söyleyen Bingöl, "400 ile 500 liradan başlıyor, bin ile iki bin liraya kadar çıkıyor. Bunları görenler hayret ediyor, çok seviyor. Senin saçın yok diyorlar, tavukların saçı var diyorlar. Ben de artık öyle diyorum. 'Benim saçım yok ama tavuklarımın saçı var" diyorum" diye konuştu.

Tokat'ta iş insanı Halim Medres ise, Osmanlı Sultan cinsi tavukları sosyal medyada gördüğünü, çok sevdiğini ve torunlarının pandemi döneminde sevmesi için bahçelerine aldığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER