© Tarım Pusulası 2021

Samsun’da Meyvecilikte Gübrelemenin Önemi Vurgulandı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, meyvecilikte gübrelemenin önemine dikkat çekerek, bölgedeki 1.238.498 dekar alanda yapılan meyve üretiminin verimliliğinin artırılması için gübrelemenin kritik rolünü vurguladı. Sağlam, meyve bahçelerinin uzun süreli verimliliği için toprak özellikleri, iklim ve sulama gibi faktörlerin yanı sıra doğru gübreleme uygulamalarının hayati önem taşıdığını belirtti.

Meyve ağaçlarının yıllık besin maddesi ihtiyacının karşılanmamasının, beslenme bozukluklarına ve verim düşüşlerine yol açabileceğini ifade eden Sağlam, analiz laboratuvarlarından alınacak toprak verimliliği ve gübreleme önerilerine göre hareket edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, organik gübre kullanımının toprakların yapısını ve biyolojik canlılığını iyileştireceğini, bitki besin maddelerinin alınımını kolaylaştıracağını söyledi.

Modern tarım uygulamaları ve kimyasal gübrelerin etkin kullanımına da değinen Sağlam, damlama sulama ve yapraktan gübreleme gibi yöntemlerin işgücü ve gübre ekonomisine katkı sağladığını, bitki besin elementlerinin etkinliğini artırdığını belirtti. Azotlu gübre uygulamalarının zamanlamasının ve uygulama şeklinin, ağaçların sağlığı ve verimliliği üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurguladı.

Sağlam, fosforlu ve potasyumlu gübrelerin uygulanma zamanı ve yöntemi hakkında bilgi vererek, bitki besin maddelerinin hem eksikliğinin hem de fazlalığının zararlara yol açabileceğini, bu nedenle toprak ve yaprak analizlerine dayalı, uzman kişilerden yardım alınarak yapılan gübreleme uygulamalarının üreticiler için en yararlı yöntem olduğunu sözlerine ekledi. Meyve üreticilerinin, verimlilik ve karlılık için bu önerilere dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER