© Tarım Pusulası

Samsun'da Kahverengi Kokarca Mücadelesinde Kritik Uyarı: Temmuz Ayı İlaçlaması Hayati!

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Kahverengi Kokarca zararlısıyla mücadelede temmuz ayının önemine dikkat çekerek üreticileri kimyasal mücadele ve ortak hareket etme konusunda uyardı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bölgenin tarım ürünleri için ciddi tehdit oluşturan Kahverengi Kokarca zararlısıyla mücadelede çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Sağlam, özellikle temmuz ayında yapılacak kimyasal mücadelenin, ürün verimi ve kalitesi üzerindeki olumlu etkisine vurgu yaparak üreticileri ortak hareket etmeye davet etti.

Kahverengi Kokarca Tehdidi ve Mücadele Süreci

İl Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, 2019 yılından itibaren Samsun'da görülen Kahverengi Kokarca'nın (Halyomorpha halys) başta fındık olmak üzere meyve, sebze, hububat, mısır ve çeltik gibi kültür bitkilerinde önemli verim ve kalite kayıplarına yol açan istilacı ve polifag bir zararlı olduğunu belirtti. Sağlam, Bakanlığın "Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı" ve "2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı" kapsamında, Entegre Mücadele Prensipleri doğrultusunda ve Kahverengi Kokarca Teknik Talimatı ile "Cezbet-Öldür" Yönergesi'ne göre çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ifade etti.

Temmuz Ayı Mücadelesinin Önemi ve Öneriler

2025 üretim sezonunda üreticilerin bahçelerini düzenli olarak kontrol etmelerinin, ürün kayıplarını önlemek ve verimi korumak için mücadeleye devam etmelerinin kritik olduğunu vurgulayan Sağlam, şu bilgileri paylaştı: "Kahverengi Kokarca'nın görüldüğü bahçelerde, zararlı ile mücadele kapsamında, Bakanlığımızca ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleriyle (BKÜ) tam kaplama şeklinde ilaçlamaların geciktirilmeden yapılması çok önemlidir. Ayrıca Kahverengi Kokarca mücadelesinde en kritik dönemlerden biri olan temmuz ayı mücadelesini atlamamalılar. BKÜ uygulamalarına, bekleme sürelerini dikkate alarak hasat zamanına kadar 15 gün aralıklarla devam etmeleri büyük önem arz ediyor. İçinde bulunduğumuz ayda yapacağımız kimyasal mücadele, ürünün verim ve kalitesine olumlu yönde önemli ölçüde etki edecektir."

Sağlam, üreticilere yönelik şu anahtar noktaları sıraladı:

İl Müdürü Sağlam, üreticilere kolaylıklar ve bol, bereketli bir üretim sezonu diledi.

Kahverengi Kokarca Mücadelesinde Ruhsatlı BKÜ'ler

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından paylaşılan bilgilere göre, fındıkta Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) mücadelesinde kullanılabilecek ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ve uygulama detayları şunlardır:

Bitki (Zararlı)

Etken Madde

Ticari Adı

Türü

Dozaj

Son İlaçlama ile Hasat Arası Süre (Gün)

Ruhsat Tarihi

Fındık (Kahverengi Kokarca)

100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin

AMPLİGO 150 ZC (İTHAL)

İnsektisit

60 ml/100 L su (Nimf-Ergin)

7

25.03.2022

Fındık (Kahverengi Kokarca)

218 g/l Acetamiprid + 37 g/l Emamectin Benzoate

RELAXIA (İTHAL) (DC)

İnsektisit

50 ml/100 L su, ergin

35

11.03.2022

Fındık (Kahverengi Kokarca)

800 g/l Malathion + 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin

SANCTUM (İTHAL) (EC)

İnsektisit

100 ml/da ergin

14

04.03.2022

Fındık (Kahverengi Kokarca)

60 g/l Gamma-cyhalothrin

VANTEX 60 CS (İTHAL)

İnsektisit

30 ml/da. Ergin

--

05.11.2021

Üreticilerin, sağlıklı ve verimli bir üretim sezonu için bu talimatlara uymaları büyük önem taşımaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER