Küçükbaş Hayvanlarda Sürü Yöneticiliği Eğitimi Sonunda 93 Kursiyer Sertifika Aldı
HayvancılıkKırşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Sürü Yöneticiliği Sertifika Töreni İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda; İl Müdürü Kenan Şahin, İl Müdür Yardımcıları Suat VEYİSOĞLU ve Cengiz KARABULAK ve şube müdürlerin ev sahipliğinde; İl Milli Eğitim Müdürü Osman ELMALI, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Turgut ÇETİNKAYA, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Cemal GÜNGÖR, Ziraat Bankası Müdürü Alper TÜTÜNCÜ ve Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Erol DOĞAN’ ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Kırşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ nün ortak çalışması olan 3 haftalık Sürü Yöneticiliği Eğitimimizi tamamladık. Veteriner Hekim Cem ODABAŞI ve Veteriner Hekim Recep YILMAZ’ ın eğitmenliğini yaptığı Sürü Yöneticiliği Eğitimine katılan 99 kursiyerden 93’ ü eğitimi başarıyla tamamlayıp sertifikalarını almaya hak kazandılar.
Sürü Yöneticisi Sertifikası almayı hak eden 93 kursiyer, bu sertifika sayesinde bir çok desteklemeden öncelikli yararlanacaklar. Ayrıca bu sertifikaya sahip çoban çalıştıran ve 300 anaç koyunu olan sürü sahiplerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği” adıyla 5000 TL hibe desteği vermektedir. Bunun dışında geçtiğimiz yıllarda İl Müdürlüğünün Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi kapsamında değerinin sadece ¼ ‘ ü karşılığında damızlık koç dağıtımı yapılmış olup, damızlık koçlar öncelikli olarak sertifika sahibi çoban çalıştıran işletmelere verilmiştir.
Eğitim alan kursiyerlerden, tüm kursiyerleri temsilen konuşma yapan Ertan TİLKİ:
'İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen bu eğitim programı ve eğitim sırasında sağlamış olduğunuz güzel imkanlar için Müdürlerimiz ve Hocalarımız başta olmak üzere emeği geçen herkese tek tek teşekkür ettiğini ifade etti.
İl Milli Eğitim Müdürü Osman ELMALI; 1000 in üzerinde yapılmış olan tüm eğitim programlarının hepsinin birbirinden önemli olduğuna ve ayrıca Çobanlık Mesleğinin Peygamber mesleği olması nedeniyle de büyük öneme sahip olduğunu ve kesinlikle küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çekti.
İl Müdürümüz Kenan ŞAHİN konu ile ilgili yaptığı açıklamada;
Ülkemiz koyunculuğunun son 15 yılda geriye gitmesinin en önemli sebebinin Sürü Yöneticisi bulamamaktan ve köylerde çobanlık yapmayı arzu eden kişilerin sayısının giderek azalmasından kaynaklandığına dikkat çekti.
İl Müdürü Kenan ŞAHİN, ''çobanlarımıza verdiğimiz eğitim sayesinde, atadan kalma tecrübelerinin üzerine, en doğru bilimsel yöntemler ile mesleklerini icra eden gerçek anlamda birer Sürü Yöneticisi olacaklarını söyledi. Bu eğitimler ve desteklemeler sayesinde Sürü Yöneticiliği mesleği daha cazip hale getirilmesi hedeflendiğini belirtti.
İlimiz arazileri, geniş mera sahasına sahip olması sebebiyle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından önemli bir geçim kaynağı olup, gelişime de oldukça açık bir sektördür. Sığır etinin en büyük alternatifi olan koyun etinin üretimi, et sektörü açısından ve tüketicinin sofrasına daha ucuz et getirebilmesi açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kenan ŞAHİN; küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geleceğinin, bilinçli ve mesleğini doğru yapabilen Sürü Yöneticilerine bağlı olduğunu belirtti.
Ayrıca yetişmiş bilinçli küçükbaş hayvan yetiştiricileri köydeki istihdamın şehre kaymasını engelleyeceği gibi, yeni sürü yöneticileri de yetiştirerek köyde istihdamın artmasını da sağlayacaktır.''
İl Müdürü Kenan ŞAHİN, ilimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan tüm vatandaşlarımızın bu eğitimi almasını arzu ettiğini ve bu eğitimi alabilmeleri için gerekli tüm imkanları sağlayacağını ifade etti.
Kenan ŞAHİN, sertifika almaya hak kazanan sürü yöneticilerini cani gönülden tebrik ettiğini söyleyerek konuşmalarını bitirdi.
İlginizi Çekebilir