© Tarım Pusulası 2021

Koyun Ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi Ve Kaydı Projesi Başladı

Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi Projesi; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.

Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi Projesi; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. Proje; hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesi faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi planlanmıştır.

Proje aynı zamanda Avrupa Birliği'ne uyumlu, sağlıklı ve güvenilir verilerin bulunduğu elektronik bir kayıt sisteminin kurulmasını da hedeflemektedir. 2014 TÜİK verilerine göre; ülkemiz 32 milyondan fazla koyun, 10 milyondan fazla keçi varlığına sahiptir.

''Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı için Teknik Yardım Projesi; Elektronik Küpe TedariğiEl Terminali Tedariği ve Eğitim-Bilgilendirme-Bilinçlendirme (Teknik Yardım) olmak üzere 3 bileşenden oluşmaktadır. Elektronik Küpe, üzerinde ve içinde numarası olan, kendisine gönderilen sinyalle aktifleşen bir küpedir. Elektronik küpenin geliştirilmesinde RFID teknolojisi kullanılmıştır. RFID taşıyıcıları pasif, yarı pasif ve aktif olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. Pasif RFID taşıyıcıları çalışmak için enerji kaynağına ihtiyaç duymazken, aktif ve yarı pasif RFID taşıyıcıları ise, çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyar.

Elektronik küpe, kuzu ve oğlakların sol kulağına takılmaktadır. Sağ kulaklarında ise klasik küpe uygulaması devam etmektedir.

Elektronik kimliklendirme ile, tek tek sayımdan sonra manuel yöntemlerle yapılan bilgi girişinin neden olduğu hata payı yüksek kayıtların da önüne geçilmektedir.

Projenin hayata geçmesi ile el terminallerinin okuyacağı elektronik küpe numaraları sisteme doğrudan aktarılmakta ve böylece hata payı da en aza indirilmektedir. Elektronik küpeler el terminali aracılığıyla yaklaşık 12-20 cm'den, sabit okuyucularla ise 1 metreye kadar okunabilmektedir. Hızlı okuma sistemi ile uygulayıcı için zaman tasarrufu sağlanmaktadır.

Bakanlığımız bünyesindeki Koyun Keçi Kayıt Sistemi'nde tutulan kayıtlar da bu sayede kolaylıkla güncellenebilmektedir. Elektronik kimliklendirme, rakamsal verilerin sağlıklı ve hatasız tutulmasını sağladığı gibi özellikle küpeleme yapan ekiplerin iş yükünü de azaltmaktadır.

Koyun ve keçilerde "Küpeleme ve Kayıt Sistemi" Ülkemizde 2006 yılından bu yana uygulanıyor. Kimliklendirme ve kayıt sistemi;

amacıyla yapılmaktadır. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER