© Tarım Pusulası

Kırsalda Tarım Yangınlarına Gönüllü İtfaiye Desteği

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Gönüllü İtfaiyecilik Projesi, kırsal mahallelerde yangınlara hızlı müdahale imkanı sunuyor. Bugüne kadar 615 mahalleye dağıtılan 3 tonluk yangın söndürme tankerleri ve 2 bin 208 eğitimli gönüllü ile 7 bin 390 yangına müdahale edildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin "Gönüllü İtfaiyecilik Projesi", kırsal bölgelerde çıkan yangınlara anında müdahale kapasitesini artırarak büyük başarı elde ediyor. Proje kapsamında, Konya'nın 31 ilçesine bağlı 615 kırsal mahallede toplam 2 bin 208 gönüllüye yangına ilk müdahale ve yangın tankeri kullanımı konularında kapsamlı eğitimler verildi. Yangın anında hızlı müdahaleyi mümkün kılmak amacıyla traktörlere entegre edilebilen 3 ton kapasiteli 615 yangın söndürme su tankeri de mahallelere teslim edildi. Eğitim alan gönüllü itfaiyeciler, teslim edilen bu tankerler ile bugüne kadar 7 bin 390 yangına başarılı bir şekilde müdahale etti.

Muhtarlardan Projeye Tam Destek

Konya Beyşehir Adaköy Mahalle Muhtarı Talip Özmen, projeden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere İtfaiye Daire Başkanımıza, tüm birim müdürlerine bu verilen hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Tankerimizi Konya Büyükşehir Belediyesi verdi. Tüm ekipmanlarıyla oraya ait. Biz hazır halde bulunduruyoruz, her an müdahale edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Beyşehir Esence Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Bayır da yaklaşık 2 yıldır gönüllü itfaiyecilik yaptığını belirterek, "Mahallemizde çıkan bir yangına itfaiye ekibi yetişene kadar anlık müdahale ediyoruz. Konya Büyükşehir Belediyemizin verdiği tanker ile can ve mal kaybının önüne geçilmesi adına ilk müdahaleyi yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Gönüllü İtfaiyecilik Toplumsal Dayanışma Ruhunu Canlandırıyor"

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Sivil Savunma Amiri Hüseyin Ceylan, kırsaldaki yangınlara gönüllülerin müdahalesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Ceylan, "Konya Modeli Gönüllü İtfaiyecilik Projemiz 2014 yılında başladı. Kırsalda çıkan yangınlara ilk müdahale kapasitesini geliştirmek amacıyla yürütülmektedir. Bu sayede 31 ilçemize 615 tanker dağıtımının yanı sıra 2 bin 208 gönüllü yetiştirildi. Merkezden uzak mahallelerimizde ilk ve etkin müdahale olanağı sağlanmıştır" dedi.

Gönüllülerin 8 günlük bir eğitimden geçtiğini belirten Ceylan, bu eğitimlerde yangına ilk müdahale, afet acil durum yönetimi, koordinasyon ve takım çalışması gibi konuların ele alındığını aktardı. En çok karşılaşılan yangın türlerinin anız ve buna bağlı olarak orman yangınları olduğunu, sonrasında ahır ve mesken yangınlarının görüldüğünü ifade eden Ceylan, "Gönüllülerimiz bu noktada bizim elimiz kolumuz oluyor. Gönüllü itfaiyecilik, toplumsal dayanışma ruhunu canlandıran, sadece yangınlara müdahale değil, aynı zamanda bir bilinçlendirme hareketidir" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER