Kaliteli üzüm için; doğru gübreleme şart
TarımMANİSA'nın Alaşehir İlçesi'ndeki Ziraat Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen konferansa katılan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin, kaliteli üzüm üretimi için toprak analizi yapıldıktan sonra doğru gübrelemenin yapılması gerektiğini söyledi.
MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'ndeki Ziraat Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen konferansa katılan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin, kaliteli üzüm üretimi için toprak analizi yapıldıktan sonra doğru gübrelemenin yapılması gerektiğini söyledi.
Alaşehir Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen 'Bitkilerin gübrelenmesi ve tarım topraklarının sorunları' konulu konferansta Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin üreticilerin sorularını yanıtladı. Konferansa AK Parti Alaşehir İlçe Başkanı Rıza Peker, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Şenay Aydın, Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, üreticiler ve öğrenciler katıldı. Toprak verimliliğinin belirlenmesi ve artırılmasında toprak analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Zengin, toprak, su, tarım, ziraat, gıda ve yaşam için önerdiği formül T+T+İ+İ'de; toprak, tohum, iklim ve en önemlisi insanın gerekli olduğunu vurguladı. Aksi taktirde gübre firmaları ve yabancı devletlerin zengin olacağını öne süren Zengin, "Nasıl ki Konya Türkiye'nin tahıl ambarı olarak kabul ediliyorsa, Manisa'da üzüm ambarı olarak biliniyor. Doğru gübreleme yapabilmek için mutlaka tam donanımlı bir laboratuvarda toprak analizi yaptırttıktan sonra gübre kullanmalıyız. Manisa genelinde üreticilerin ancak yüzde 16'sının analize göre gübre kullandığı tesbit edilmiştir. Yeterli gübreleme yapılamadığı zaman üründe kalite ve verim düşüyor. Gereğinden fazla kullanılan gübre de çevre kirliliği ile birlikte yabancı ülkelere fazla para gitmesine neden olur. Oysa bilinçli ve analiz sonuçlarına göre gübreleme yapabilirsek, asmalarda dengeli gelişmeyi, kaliteli üzüm almayı, asmalarımızın ve toprağımızın daha uzun ömürlü olmasını sağlarız. Üreticilerimizin bunları yapabilmesi için de üzüm fiyatlarının üreticiyi tatmin edecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Ayrıca üreticilerin düzenli ödemelerden faydalanması, yanlış ilaç kullanımının önlenmesi bunun içinde üreticilere gerekli danışmanlık hizmetleri verilmelidir. Üreticinin lehine hizmet verebilecek üretici birliklerinin kurulması da büyük önem taşıyor" dedi.
Alaşehir'in başta üzüm olmak üzere, kiraz, nar, ayva ve kestane üretiminde dünya çapında söz sahibi olduğunu dile getiren Meslek Yüksekokulu Müdürü Şenay Aydın ise "Gıda güvenliğimiz, sürdürülebilir bir yaşam için, toprağın analiz edilererek yanlış gübre kullanımının önüne geçmek için bu konferansı düzenledik. Üreticilerimizin yanı sıra en iyi öğrenme şeklinin yaşayarak öğrenme olduğunu bildiğimiz için Ziraat Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin de bu uygulamalara katılmasını sağladık" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir