Giresun Çamoluk'ta Tarıma Büyük Destek
DesteklemelerGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DOKAP iş birliğiyle Çamoluk ilçesinde 5 adet modern sera kuruldu ve 9 farklı tarımsal makine ekipmanı bölge halkının kullanımına sunuldu. Projelerle örtü altı sebze yetiştiriciliği ve hububat üretimi desteklenirken, Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi ve Siyez buğdayı gibi özel ürünlerin verimi artırılıyor.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile yaptığı iş birliğiyle, Çamoluk ilçesinde tarımsal üretimi modernleştirecek ve verimliliği artıracak önemli projelere imza attı.
Çamoluk'a 5 Yeni Modern Sera ve Geniş Makine Desteği
2024 yılı içinde Çamoluk ilçesinde 5 adet, her biri 240 metrekare ebadında modern sera kurulumu gerçekleştirildi. Aynı yıl içerisinde DOKAP tarafından finanse edilen "Tarımsal Makine Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında da bölge çiftçisinin yüzünü güldürecek önemli ekipmanlar alındı. Bu kapsamda; 1 adet 6 üniteli frezeli ara çapa makinesi, 1 adet 5 tonluk tek dingilli römork, 1 adet silaj makinesi, 1 adet rötovatör, 1 adet 500 kg'lık gübre serpme makinesi, 1 adet pulluk, 1 adet 32’li tekerlekli merdane, 1 adet 11 ayaklı kültivatör ve 1 adet 3.000 litrelik su tankeri alımı yapılarak bölge halkının hizmetine sunuldu.
Proje çalışmaları, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çamoluk Belediye Başkanlığı ve Çamoluk Ziraat Odası Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülüyor. Proje uygulama alanları, Çamoluk Belediye Başkanı Ergün Bakırhan, Proje Koordinatörü Dr. Malik Arsal Köse, Ziraat Mühendisi Şaduman Keser Üçüncü ve Ziraat Odası Başkanı Ali Tatar tarafından bizzat ziyaret edilerek yerinde incelendi.
Örtü Altı Yetiştiricilikte Yüksek Verim ve Çeşitlilik
Çamoluk'ta arazi varlığının daha ekonomik kullanılmasını sağlamak ve örtü altı sebze yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla kurulan modern seralarda; domates, biber, patlıcan, hıyar, lahana, kıvırcık gibi çeşitli ürünlerin yetiştiriciliği yapılıyor. Bölgenin sahip olduğu mikro klima iklim özellikleri sayesinde, örtü altı yetiştiriciliğinde ürün verimlerinin oldukça yüksek olduğu gözlemlendi. Bu yüksek üretim miktarını daha da artırmak için bölgede seracılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına karar verildi ve bu hedef 2026 yılı sera proje planına dahil edildi.
Özel Ürünlere Destek ve Damla Sulama Sistemi
Proje kapsamında alınan alet ve ekipmanlar kullanılarak, Çamoluk'a özgü bir değer olan 77 dekar alanda "Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi" yetiştiriciliği yapılıyor. Ayrıca 235 dekar alanda Siyez buğdayı ve 580 dekar alanda da genel hububat yetiştiriciliği sürdürülüyor. Fasulye yetiştiriciliği için ise 300 dekar alanda modern damla sulama sistemi kurulumu gerçekleştirilerek su verimliliği sağlandı.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmek ve bölgedeki tarımsal potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeye yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.
İlginizi Çekebilir