© Tarım Pusulası 2021

Entegre arazi kullanım planlaması yaklaşımı ile gıdanın sürdürülebilirliği sağlanacak

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürüttüğü teknik iş birliği projesi “İklim Esnekliği ile Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması (ILUP)” projesi tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürüttüğü teknik iş birliği projesi “İklim Esnekliği ile Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması (ILUP)” projesi tamamlandı.  

Projenin kapanış konuşması Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri ve FAO yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılış konuşmaları FAO Türkiye Program Destek ve Proje Koordinatörü Mehmet Tarakcıoğlu’nun konuşması ile başladı. Tarakcıoğlu FAO’nun önemli girişimlerinden birisi olana Küresel Toprak Ortaklığı’na dikkat çekti. Tarakcıoğlu, “Gıda güvenliği olan bir dünya için sağlıklı ve verimli topraklar sağlamak ve aynı zamanda diğer temel ekosistem hizmetlerini desteklemek için dünyamızın sınırlı toprak kaynaklarının yönetimini geliştirmeyi amaçlamaktadır.” dedi.

Tarakcıoğlu sözlerine şöyle devam etti “Bu proje ile pilot alan olarak belirlediğimiz Ankara’nın Ayaş ilçesinde önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Entegre toprak yönetimi konusunda gerçekleştirdiğimiz kapasite geliştirme faaliyetleri çerçevesinde bakanlığın teknik uzmanlarına eğitimler verdik. Ayaş’a yapılan sosyo-ekonomik çalışmalarla, nüfuz analizi, ilçenin eğitim durumu, arazi ve mera alanlarının mevcut kullanımı, hayvancılık faaliyetleri, kırsal ekonomi, kırsal işgücü, sulama ve kadınların tarım ve toplumdaki rolleri belirlendi. Yapılan toprak analizleri ve elde edilen mekânsal veriler web tabanlı bir karar destek sisteminde toplanmış ve temel olarak tarımsal araziye uygunluklarına bakılarak gelecekte entegre arazi kullanımına yönelik senaryolar oluşturmak için kullanılabilecek bu karar destek sisteminde çevresel, sosyal ve ekonomik değerlendirmeler yapılabilmesi sağlanacaktır.”

Kapanış toplantısı Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Kerim Üstün’ün konuşması ile devam etti. Sayın Üstün bu projenin çok başarılı olduğunu ve sonuçlarının bakanlığın diğer çalışmalarına bir altlık oluşturacağına inandığını vurguladı. Entegre arazi kullanım planlamasının herkes için çok önem arz ettiğini, özellikle gıdanın sürdürülebilmesi için gerekliliğinin altını çizdi.

Kapanış toplantısı FAO Arazi Politikaları Uzmanı Hakkı Emrah Erdoğan’ın projede elde dilen sonuçları paylaştığı sunumu ile devam etti. FAO Mekânsal Veri Analiz Uzmanı Ingrid Teich ise karar destek sisteminin nasıl kullanıldığını anlattı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER