© Tarım Pusulası

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği gençleri tarıma kazandırıyor

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Üniversitesi ve paydaş kurumlarla birlikte “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi” projesini üçüncü kez hayata geçirerek gençleri tarımın geleceğine hazırlıyor.

Yıllık 36 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç eden Türkiye, gıda ihracatında 50 milyar dolar hedefiyle gençleri tarıma kazandırma çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB), Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Sürdürülebilir Tarım Kooperatifi, SÜGEP Akademi ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) iş birliğiyle “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi” projesini üçüncü kez başlattı.

“Gençleri tarımın geleceğine hazırlıyoruz”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, projenin amacını şöyle açıkladı:

“Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi’ni üçüncü kez düzenliyoruz. Girişimci ruha sahip gençleri tarıma kazandırmak, sürdürülebilir üretimi teknolojiyle buluşturmak istiyoruz. Tarımda yaş ortalaması 55’e ulaştı, bu nedenle gençleri sektöre dahil etmek çok önemli.”

Uçak, Türk tarım sektörünün yıllık 74 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu, ancak üretimden pazarlamaya, lojistikten eğitime kadar birçok sorunla karşılaştığını belirterek şunları ekledi:

“Bu eğitimle Ziraat ve Gıda Mühendisliği eğitimi alan 83 gencimiz; üretim, pazarlama, lojistik, girişimcilik ve AR-GE alanlarında 17 uzmandan dört hafta boyunca eğitim alacak. Şimdiye kadar üç programımıza 200’ün üzerinde genç katıldı. Ege Bölgesi olarak 50 milyar dolarlık ihracat hedefine 10 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”

“Tarım ve gıdada yeni yaklaşımlar”

Programın ilk dersini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli verdi. “Tarım ve Gıda Sistemlerinde Yeni Yaklaşımlar ve Beklentiler” başlıklı dersinde, sürdürülebilirlik göstergeleri ve tüketici taleplerine göre değişen üretim modelleri tartışıldı.

Ecoland Institute Kurucu Ortağı Tolga Erkmen, “Hayallerin Geleceğe Dönüşümü” adlı sunumunda gençlere, teknolojik ve ekonomik dönüşüm süreçlerinde yenilikçi düşünmenin önemini anlattı.

“Gıda güvenliği, ambalaj ve dijital markalaşma”

Programın ikinci gününde İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Tuğrul, “Tarım Ürünlerinde Markalaşma ve Dijital Pazarlama” konulu eğitimde, dijital kampanya tasarımı ve markalaşma süreçlerini örneklerle anlattı.

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kızılırmak Esmer, “Biyobozunur Ambalajlar ve Atık Yönetimi” başlıklı dersinde, gıda atıklarının azaltılmasına katkı sağlayacak yeni ambalaj teknolojilerini tanıttı.

ZİMİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Kaya ise “Pestisitler ve Gıda Güvenliği” konulu oturumda, Türkiye ve dünyada gıda güvenliği süreçlerini ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini paylaştı.

“Sürdürülebilir tedarik zinciri ve karbon ayak izi”

Sürdürülebilir Tarım Bilimsel AR-GE Kooperatifi Kurucusu Prof. Dr. Meltem Onay, “Tedarik Zincirinde Sürdürülebilirlik, Karbon & Su Ayakizi Takibi, Blockchain ve İzlenebilirlik” konulu eğitimiyle çevresel etkilerin azaltılmasının önemine dikkat çekti.

Katılımcılar, dört hafta sürecek eğitim programı kapsamında teorik derslerin yanı sıra saha ziyaretleri ve atölye çalışmalarına da katılacak. Program sonunda genç mühendis adayları, projelerini sunacak ve sertifika almaya hak kazanacak.

200’den fazla genç tarıma kazandırıldı

EYMSİB’in 2022 yılında başlattığı “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi” programına ilk yıl 55, 2024 yılında ise 82 genç katıldı. 2025 programıyla birlikte tarıma kazandırılan genç sayısı 200’ü aştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER