© Tarım Pusulası 2021

Dönüşen Dünyada Doğamızı Savunmak Çalıştayı İzmir’de gerçekleşti

18-19 Mayıs 2024 tarihlerinde Seferihisar Doğa Okulu’nda gerçekleşen Çalıştayda Türkiye’de doğa savunuculuğu konusunda çalışan kişilerden bir grup bir araya geldi.

Son yıllarda artan maden, su, enerji ve tarım projelerindeki yanlış planlamalar sonucunda doğada geri dönülmez kayıplar yaşanıyor. Bu tahribata kayıtsız kalmayan kişi ve kurumların verdiği mücadele ise her geçen gün artıyor. Yanlış politikalar ve uygulamaların yarattığı hak ihlalleri doğa ve insan hakları savunucularını bir araya getiriyor.

Bu konuda çalışmalar gerçekleştiren Doğa Derneği, yaşadığı coğrafyada yasal veya yasadışı yollarla doğayı yok eden projelere karşı çıkan, bu konuda sivil insiyatif alarak bu projeleri durdurmaya çalışan kişilerle bir çalıştay organize etti. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle gerçekleşen etkinlik, farklı deneyim ve uzmanlıklara sahip savunuculardan bir grubun bir araya gelerek hak ihlallerindeki son durumu değerlendirmelerine olanak sağladı. Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen 20 hak savunucusu, bölgelerindeki yıkımları ve yerelde yaptıkları çalışmaları aktardı.

Programda Alakır Nehri Kardeşliği’nin HES mücadelesi, Akbelen Ormanları’ndaki direniş, Orhanlı Köyü halkının kazandığı JES davaları, Karadeniz Bölgesi’nde başarılı doğa savunuculuğu örnekleri, doğa savunuculuğunda insan hakları araçlarının etkin kullanımı ve çevre etki değerlendirme raporları gibi konular yer aldı. 

‘Doğanın sesi olmak için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.’

Çalıştayla ilgili konuşan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç; “Doğanın haklarını, yerel topluluklar ve uluslararası ortaklarımızla birlikte 20 yıldır savunmaya devam ediyoruz. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri artmaya devam ediyor. Ne yeni politikalar ne de var olan hukuk sistemi bu haksızlıkların önüne geçemiyor. Doğa, sorunlara karşı, içinde barınan tüm yaşam formlarıyla birlikte çözüm üretiyor ve değişime ayak uyduruyor. Değişen dünyaya biz ne kadar ayak uyduruyoruz? Biyolojik çeşitliliğin yok oluşuna ve iklim değişikliğine sebep olan yaşam biçimimizi değiştirmeyi ne ölçüde başarıyoruz? Bu buluşmada bunun gibi soruların cevaplarını hep birlikte aradık.” dedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER