Devlet Su İşleri'nden Dev Hamle
TarımDevlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü arazi toplulaştırması projeleri, parçalanmış tarım arazilerini modern işletmelere dönüştürerek ülke ekonomisine yıllık 47 milyar TL katkı sağlıyor. Hektar başına sağlanan 50 litre yakıt tasarrufu ile çevreye ve milli ekonomiye önemli faydalar sunan DSİ, 2028 sonuna kadar 10 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamlama hedefiyle çalışmalarına hız verdi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde yürüttüğü arazi toplulaştırması projeleri, tarım sektöründe verimliliği artırmanın yanı sıra ülke ekonomisine ve çevreye önemli katkılar sunuyor. Çeşitli nedenlerle parçalanmış, dağılmış ve şekilleri bozulmuş arazilerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre yeniden düzenlenmesi olarak tanımlanan 'arazi toplulaştırması' işlemleriyle birçok kazanım elde ediliyor.
DSİ'den yapılan açıklamaya göre, arazi toplulaştırması projelerinin tamamlanmasıyla tarımsal üretimde önemli artışlar yaşanırken, girdi maliyetlerinde ise ciddi azalmalar sağlanıyor. Parsellerin büyümesi, tarım tekniklerinin ve sulama metotlarının uygulanmasını kolaylaştırıyor. Parsel sayısı azalırken daha düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturuluyor, her parsel yola ve kanala kavuşuyor. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafelerin azalması sayesinde ise önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlanıyor.
Hektar Başına 50 Litre Yakıt Tasarrufu, Yıllık 380 Milyon Litre Kazanç!
Arazi toplulaştırma çalışmalarıyla hektar başına ortalama 50 litre yakıt tasarrufu sağlandığı belirtilen açıklamada, DSİ tarafından bugüne kadar ülkemizde toplulaştırılan 7,59 milyon hektar arazi dikkate alındığında, yıllık toplam yakıt tasarrufunun 380 milyon litreye ulaştığı vurgulandı. Bu tasarrufun aynı zamanda karbon emisyonu azaltımı açısından da önemli olduğu ve yıllık 5,84 milyon ton karbon emisyonu azaltımı sağlandığı değerlendiriliyor. Arazi toplulaştırması projeleri, bu yönüyle küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sunarken, akaryakıt ithalatı nedeniyle yurt dışına çıkacak kaynakların yurt içinde kalarak yatırıma dönüşmesine de faydalı oluyor.
Arazi toplulaştırması çalışmaları ayrıca zirai mücadele ve gübrelemeyi kolaylaştırıyor, sulama oranı ve randımanını artırıyor. Kamulaştırma bedelleri yerine arazi maliklerine arazi verilerek çiftçilerin toprağından kopması önleniyor. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artış gösteriyor.
7,59 Milyon Hektarda Yıllık 47 Milyar TL Ekonomik Kazanım
Türkiye'deki tarım alanlarının 14,3 milyon hektarlık kısmının arazi toplulaştırması yapmaya uygun olduğu bildirilen açıklamada, 2024 yılı sonu itibarıyla bu alanların 7,59 milyon hektarlık kısmında tapu tescil işlemlerinin tamamlandığı bilgisi verildi. Çalışmaların tamamlandığı 7,59 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasından kaynaklanan yıllık ekonomik kazanımın yaklaşık 47 milyar liraya ulaştığı vurgulandı. Öte yandan, 2 milyon hektar alanı kapsayan 204 adet arazi toplulaştırma projesinde çalışmaların halen devam ettiği belirtildi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2028 yılı sonuna kadar arazi toplulaştırması tamamlanmış tarım alanı miktarını 10 milyon hektara yükseltmeyi hedeflediği açıklandı. Bu hedefe ulaşılmasıyla birlikte tarımsal üretimde verimliliğin, çiftçi refahının ve ülke ekonomisinin daha da güçlenmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir