Çin'den ABD’ye Tarım Ürünleri Talebi Yeniden Arttı
DünyaÇin, iki ay aradan sonra ABD’den domuz eti alımı yaptı. Ticaret görüşmeleriyle birlikte tarım ürünlerine olan talep yeniden artışa geçti.
ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) verilerine göre, Çin 15 Mayıs haftasında ABD’den domuz eti satın aldı. Bu, iki ülke arasındaki ticaret geriliminin tırmanmaya başladığı mart ayı sonundan bu yana yapılan ilk domuz eti alımı oldu. İki taraf kısa süre önce tarifelerin geçici olarak düşürülmesi ve yeni ticaret görüşmelerinin başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.
Çin’in tekrar devreye girmesiyle ABD’nin haftalık domuz eti satışları önemli ölçüde artış gösterdi. Aynı dönemde Meksika’nın da güçlü talebi bu yükselişi destekledi. Ayrıca Çin, birkaç haftalık aranın ardından ABD’den pamuk da satın aldı. Ancak Çin, soya fasulyesi alımında Brezilya’yı tercih etmeye devam etti.
Bakanlık verilerine göre bu dönemde buğday ve soya ürünlerinin eski mahsul satışları bir önceki haftaya göre artarken, sığır eti satışları da ortalamanın üzerine çıktı. USDA'nın yeni arz-talep raporu 12 Haziran’da açıklanacak.
Pazarlama Sezonunda Son Durum
Mısır ihracatındaki fiziksel sevkiyat miktarı, USDA’nın mevcut pazarlama yılı projeksiyonlarını karşılamak için gereken seviyenin üzerine çıktı. Yeni pazarlama yılı; buğday için 1 Haziran, pamuk ve pirinç için 1 Ağustos, soya, mısır ve darı için 1 Eylül, soya ürünleri için ise 1 Ekim’de başladı. Et ürünlerinde ise takvim yılı esas alınıyor.
- Buğday: 13.400 tonluk net düşüş yaşandı. 2025/26 teslimat dönemi için yapılan 882.200 tonluk satışın büyük kısmı Filipinler ve kimliği bilinmeyen alıcılara yapıldı.
- Mısır: 1,19 milyon tonluk satış, bir önceki haftaya göre %29, dört haftalık ortalamaya göre ise %14 düşüş gösterdi. Japonya ve Meksika en büyük alıcılar oldu. 2025/26 sezonu için Kolombiya ve Kosta Rika’ya satış yapıldı.
- Darı: 32.800 tonluk satış önceki haftaya göre %40 azalsa da dört haftalık ortalamanın %21 üzerinde gerçekleşti. En büyük alıcı Meksika oldu.
- Pirinç: 26.600 tonluk satış bir önceki haftaya göre %11, ortalamaya göre %29 düşüş gösterdi. Haiti ve Honduras öne çıkan alıcılar arasında yer aldı.
- Soya fasulyesi: 307.900 tonluk satışla haftalık bazda %9 artış yaşandı ancak ortalamanın %10 altındaydı. Meksika önemli bir alıcıydı. Gelecek sezon için satış Kosta Rika’ya yapıldı.
- Soya küspesi: 359.600 tonluk satış, haftalık %25, ortalamaya göre %61 artış gösterdi. Meksika ve Japonya önde gelen alıcılar oldu.
- Soya yağı: 13.700 tonluk satış bir önceki haftaya göre %1, ortalamaya göre ise %12 artış gösterdi. Meksika ve Kanada öne çıktı.
- Pamuk: 141.400 balyalık upland pamuk satışı, haftalık %16, ortalamaya göre ise %41 artış gösterdi. Vietnam ve Türkiye önemli alıcılar arasında yer aldı.
- Sığır eti: 12.300 tonluk net satış, haftalık %16 azalış gösterse de ortalamanın %8 üzerinde seyretti. Japonya, Güney Kore ve Tayvan öne çıkan alıcılar oldu.
- Domuz eti: 37.400 tonluk net satış, bir önceki haftaya göre %52, ortalamaya göre ise %68 artış gösterdi. Meksika, Çin ve Japonya en büyük alıcılar arasında yer aldı.
Bu veriler, ABD tarım ürünlerine olan küresel talebin özellikle Asya ve Latin Amerika ülkelerinden gelen siparişlerle güçlü seyrettiğini gösteriyor. Çin’in yeniden piyasaya dönmesi ise ABD tarım ihracatına olan güvenin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
İlginizi Çekebilir