© Tarım Pusulası 2021

Çanakkale'de Hasat Şenliği

 Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 18 farklı buğday çeşidinin tanıtıldığı Buğday çeşit demonstrasyonu Merkeze bağlı Işıklar köyünde düzenlendi.

Tarla gününe; Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, İl Müdür Yardımcısı Mustafa NAZLIM, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, İlgili teknik personel, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Şube Şefi İrfan ÖZTÜRK, Yayım Koordinatörü Sami SÜZER, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlileri, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Özel Tohumluk Şirketlerinin yetkilileri, Merkez ilçe köy muhtarları, kooperatif başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.

Tarla günü İl Müdürü Erdem KARADAĞ'ın konuşmalarıyla başladı. Konuşmasında; "Bu sıcak ramazan gününde düzenlemiş olduğumuz tarla gününe göstermiş olduğunuz yoğun ilgiden dolayı katılan herkese teşekkür ederim. İlimizde bundan üç yıl önce % 7-8 seviyelerinde olan sertifikalı hububat tohumu kullanım oranı, bu yıl % 12-14 seviyelerine çıkmıştır. Biz bu oranı çok kısa bir sürede % 25-30 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmalar Sertifikalı hububat tohumu kullanılan alanlarda %25-30 daha fazla verim alındığı, daha kaliteli ürün elde edildiğini gösterdi. Buda üreticimizin dekar başına daha fazla gelir elde etmesi demektir. Ülkemiz de ilk defa bir tarla günü, tarla başında iftar yemeği ile düzenleniyor. İftar yemeğinin finanse etmelerinden ve Tarla gününe Katkılarından dolayı Çanakkale Ziraat odasına teşekkür ederim. Tarla gününün hazırlanmasında emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve teknik personele teşekkür eder, üreticilerimizin bereketli  bol kazançlı bir sezon geçirmelerini temenni ederim." Dedi.

Tören Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA'nın konuşmalarıyla devam etti. Ziraat Odası Başkanı konuşmalarında;  ürünlerin hangi zorluklarla üretildiği, üretim aşamalarında hangi masrafların yapıldığının belli olduğu, ürün taban fiyatları belirlenirken ürün maliyetleri dikkate alınarak ve hasat sezonu başlamadan önce taban fiyatlarının belirlenmesi gerektiği bu sayede daha kaliteli ürün alınabileceği, daha fazla sertifikalı tohumluk kullanılacağını söyledi. Tarla gününün hazırlanmasında emeği geçen İl Müdürümüz ve ekibine teşekkür ederim. Dedi.

Törende demonstrasyondan sorumlu Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can tarafından Demonstrasyon kurulan tarlanın altı yıl üst üstte hububat ekilmiş, kıraç, meyilli ve taşlık özellikte olması üreticilerin daha iyi şartlarda verim alabileceklerini görmeleri açısından özellikle tercih edildiği belirtilerek çeşitlerin ekiminden hasadına kadar geçen süre zarfında yapılan çalışmalar konusunda katılanlara bilgi verildi.  Biçerdöver kontrolleri İl sorumlusu Ziraat Mühendisi Gülistan TAŞDEMİR tarafından dane kayıplarının önemi, dane kaybının en aza indirilmesi konusunda üreticilere düşen sorumluluklar hakkında bilgi verildi.

Daha sonra çeşitlerin hasatına geçildi. Hasat sırasında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Şube Şefi İrfan ÖZTÜRK tarafından çeşitler hakkında üreticilere bilgiler verildi.

Hasat tamamlanmasından sonra Tarla gününe katılanlara, tarlası başında Çanakkale Ziraat odası katkılarıyla iftar yemeği verildi. Yemekte üreticiler yıllar sonra tarla başında iftarlarını açmalarını sağlayan ve tarla gününün hazırlanmasında katkılarından dolayı İl Müdürü Erdem KARADAĞ'a, ekibine ve katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Tören yapılan yemek duası ve bereketli bir sezon geçmesi dilekleriyle son buldu.

Demonstrasyonda Elde Edilen Verimler

Sıra Çeşit Dekara Verim (kg)
1 Masaccio 594
2 Adelaide 552
3 Anapo 551
4 Bereket 549
5 Genesi 540
6 Tigre 491
7 BBVD-19 490
8 Yüksel 489
9 Selimiye 445
10 BBVD-16 444
11 Aldane 398
12 Gelibolu 374
13 Renan 369
14 Saban 362
15 Natula 343
16 Satyna 318
17 Quality 305
18 Kaşifbey 301

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER