© Tarım Pusulası 2021

Beyşehir’de Çiftçilere Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Anlatıldı

KONYA'NIN BEYŞEHİR İLÇESİNDE ÇİFTÇİLERE SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KONUSUNDA BİLGİ VERİLDİ.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, çiftçilere süs bitkileri yetiştiriciliği anlatıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Beyşehir’de düzenlenen çiftçi eğitim buluşmasında süs bitkileri yetiştiriciliği hakkında üreticiler bilgilendirildi.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Hediye Dilek Polat, Beyşehir Belediyesi toplantı salonunda verilen seminerde katılımcılara, Büyükşehir Belediyesi olarak bir proje dahilinde Konya’da da süs bitkisi yetiştirilmesi konusunda çalışma başlattıklarını söyledi. Konya’nın süs bitkisi üretiminde çok uygun bir yer olduğunu dile getiren Polat, uygun iklimsel yapısı ve coğrafyası nedeniyle Beyşehir ve mahallelerinde de bir çalışma başlatmak istediklerini, bunun için yörede yaşayan çiftçilerle bir araya geldiklerini söyledi. Süs bitkisi yetiştiriciliğinin iyi gelir getiren bir üretim şekli olduğunu anlatan Polat, bunun eğitim çalışmalarına da başladıklarını belirtti. Bölgede üreticinin yetiştireceği bitkileri Büyükşehir Belediyesi olarak satın alıp destekleyeceklerini de vurgulayan Polat, “Bu bitkileri neden dışarıdan alalım, yani niye bunu ithal edelim. Şu anda Konya’da bir lale ihracatımız var. Çumra’da çok güzel önder olmuş bir çiftçimiz var. Halen tamamıyla yurtdışında ihraç ediyorlar. Diğer süs bitkilerinde bunu Konya olarak niye yapmayalım” diye konuştu.
"SÜS BİTKİSİNE OLAN TALEP YÜKSELDİ"
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Polat ise, süs bitkileri yetiştiriciliği konusundaki sunumunu gerçekleştirdi. Süt bitkileri yetiştiriciliğinin Türkiye’de son 20 yıldır gündemde olan ve çeşitli bölgelerde çok iyi bir sektör haline dönüştüğüne vurgu yapan Polat, Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde de sektörün son yıllarda ciddi ölçüde büyüdüğünü, Hollanda’nın özellikle ülke ekonomisinin ciddi bir bölümünü bu bitkisel üretimin oluşturduğunu, dünya ülkelerine önemli bir ithalat ve ihracat gerçekleştirdiğine dikkati çekti.
Türkiye’nin süs bitkisi üretimi konusunda üretim yapıp satmada çok gerilerde kaldığına vurgu yapan Polat, son yıllarda kişi başına düşen gelir miktarının artarak refah seviyesinin yükselmesi ile birlikte özellikle kamusal alanda yürütülen yeşil alan, park ve bahçe çalışmaları ile birlikte süs bitkisine olan talebin yükseldiğini vurguladı.
Yerel yönetimlerin de süs bitkilerine bu anlamda ciddi taleplerinin olmaya başladığını anlatan Polat, buna özel sektörün de eklenmesiyle Türkiye’nin artan ihtiyacını mecburen yurtdışından sağlamak durumunda kaldığını dile getirdi. Hollanda, Almanya, İtalya ve bazı Avrupa ülkelerinden Türkiye’nin süs bitkisi ithal etmeye başladığını ifade eden Polat, ithalatın artması ile birlikte Yalova, Sakarya, Antalya, Ödemiş gibi kıyı şehirlerinde bu işin ticaretinin yanı sıra üretiminin de gelişmeye başladığını aktardı. Sektörün artan talep nedeniyle Türkiye’de çok dinamik bir sektör haline geldiğine vurgu yapan Polat, artık üreticilerin de ‘bana nerede bitki gösterirseniz satın alırım’ deme noktasına geldiğine dikkati çekti.
"KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN MİKTARI OLARAK KONYA TÜRKİYE’DEN EN ÜST SIRALARDA"
Süs bitkisi yetiştiriciliğinde Konya’da da yürütülen projeler kapsamında bir çalışma başlatıldığını anlatan Doç. Dr. Polat, Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin de ciddi anlamda yeşil alan faaliyeti olduğunu belirterek, “Konya’da hesap ettiğimizde, kişi başına düşen yeşil alan miktarı olarak Konya Türkiye’de en üst sıralarda. Bu ne demek, ciddi anlamda bitki alıyor ve bu bitkiler gelip bu bölgede de üretim yapıldığında, uygulamaları olduğunda burada herhangi bir Pazar sıkıntısı olmadığı görülüyor” dedi.
Süs bitkileri yetiştiriciliği konunda MEVKA olarak da bölgede ciddi bir çalışma yürütüldüğünü, nem, sıcaklık, yağış, rakım ve tüm değerler göz önünde bulundurulduğunda hangi bitkilerin üretiminin bölgede yapılabileceği noktasında Beyşehir Gölü ve civarının öne çıktığını anlatan Polat, gölün iklimi, Konya’nın Anadolu’nun ortasında ve yol kesişme noktasında olmasının ise yöredeki bu pazarı büyüteceği gerçeğini gözler önüne serdiğini kaydetti. Süt bitkileri yetiştiriciliğinin çiftçiye diğer ürünlere göre daha iyi gelir imkanı olan bir alternatif ürün olduğuna işaret eden Polat, "Bunun ekonomik analizlerini yaptık.Yani, tarım bitkilerine göre süs bitkileri ne kadar para kazandırıyor, ne yapılıyor, buna baktığımız zaman herhangi bir tarım ürününden kesinlikle en az üç dört kat fazla olan bir sektör süs bitkileri. Bir de süs bitkisi üretiminde, tarım ürünlerine göre çok fazla bir iş gücüne ihtiyaç da yok. Bazı türleri alıyorsunuz, 4-5 yıl gibi belli bir boya getirdikten sonra satıyorsunuz, bu işlemleri yaparken bir fidanlık tesis etmeniz lazım, araziye ihtiyacınız var, bitkiyi araziye aktardıktan sonra damla sulama sistemi ile üretimi gerçekleştirebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER