© Tarım Pusulası 2021

Bağ Üreticilerinin Dikkatine…

Üreticilerimizin bahar aylarında görülen mevsimsel koşullara bağlı olarak Bağ alanlarında Külleme hastalığı riskine karşı dikkatli olmalılardır.

Kimyasal Mücadelede kullanılan Bitki koruma Ürünlerinin yağışlar ile yıkanma olasılığı nedeni ile uygulamaların gerekli görülen yerlerde tekrarı zorunluluğu oluşmaktadır.

 Külleme (Uncinula necator)

Asmanın tüm yeşil aksamında (yaprak, sap, sürgün, salkım) görülür. Havalanmayan gölge ve yarı ışıklı yerlerde daha hızlı gelişir. Çubuklarda siyaha yakın koyu kahverengi lekeler oluşur, kışın bu lekeler kırmızımsı kahverengine dönüşür. Salkımda hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır. Olgunlaşma öncesi hastalığa yakalanan irileşmiş taneler sap doğrultusunda çatlar ve çekirdek görülür.

Mücadelesi

Kültürel önlemler

Vejetasyon devresinde, asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlanmalıdır. Külleme belirtileri gösteren çubuklar kış budamasında kesilerek, çubuk ve tomurcuklarda kışlayan misel potansiyeli düşürülmelidir.

Kimyasal mücadele

1. ilaçlama: Çiçekten önce sürgünler 25-30 cm. boya ulaşınca;

2. ilaçlama: Çiçek taç yaprakları dökülüp, koruklar saçma tanesi iriliğini alınca,

3.ve diğer ilaçlamalar: 2. ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılır ve tanelere ben düştüğünde ilaçlamalara son verilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER