Ayçiçeği Tohumu ve Ham Yağı İthalatına Tarife Kontenjanı: Milyon Tonlarca Ürün Sıfır Gümrükle Gelecek
TarımResmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Ocak 2026 – 31 Mayıs 2026 tarihleri arasında 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu ve 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatına tarife kontenjanı uygulanacak. Yağlık ayçiçeği tohumu sıfır gümrükle, ham ayçiçeği yağı ise yüzde 20 gümrük vergisiyle ithal edilebilecek.
Türkiye, bitkisel yağ tedarikinde önemli bir adım atarak, Resmi Gazete'de yayımlanan 10100 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar'ı yürürlüğe koydu. Karar, 1 Ocak 2026 ile 31 Mayıs 2026 tarihleri arasını kapsayan belirli bir dönemde, ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatına kolaylık sağlayacak.
Yeni düzenlemeye göre, söz konusu dönemde 1 milyon ton 1206.00.99.00.19 GTİP'li (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) yağlık ayçiçeği tohumu ithalatına sıfır gümrük vergisi uygulanacak. Bu karar, Türkiye'nin bitkisel yağ sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması ve arz güvenliğini sağlaması açısından kritik bir önem taşıyor.
Aynı karar kapsamında, 400 bin ton 1512.11.91.00.00 GTİP'li ham ayçiçeği yağı ithalatında ise yüzde 20 gümrük vergisi uygulanacak. Bu düzenleme ile iç piyasadaki yağ fiyatlarının dengelenmesi ve tüketicinin uygun fiyatlı ürüne erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalat için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nce ithal lisansı düzenlenecek. Ayrıca, tarife kontenjanının dağıtım usul ve esasları da Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanacak tebliğle belirlenecek. Karar, yayımı tarihi olan 17 Temmuz 2025 itibarıyla yürürlüğe girmiş bulunuyor.
Söz konusu ithalatın, özellikle 1 Temmuz 2025 ile 30 Kasım 2025 tarihleri arasında yurt içinde yerli yağlık ayçiçeği tohumu alımı yapanlar veya yurt içi yağ üretim sanayici firmalara öncelikli olmak üzere tahsis edileceği belirtildi. Bu, yerli üreticinin desteklenmesi ve sanayinin hammaddeye erişiminin güvence altına alınması yönünde bir denge unsuru olarak değerlendiriliyor.
İlginizi Çekebilir