Adana İç Sularına Bereket! 12 Milyon Yavru Sazan Hedefiyle Balık Üretim Sezonu Başladı!
HayvancılıkAdana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda yeni balık yetiştirme sezonu, anaç sazan balıklarından sağım yapılarak resmen başlatıldı. Bu yıl 12 milyonun üzerinde yavru sazan balığı üretilmesi hedefleniyor; böylece iç sularımızdaki balık popülasyonu güçlendirilerek su ürünleri sektöründe sürdürülebilirlik sağlanacak.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda, Adana ve çevre illerin iç sularına can katacak yeni balık yetiştirme sezonunun ilk adımı atıldı. Bir süre önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne devredilen İstasyon'da, yavru sazan balıkları yetiştirmek amacıyla anaç sazan balıklarından özenle sağım yapıldı.
DSİ Baraj İçi Tesisleri bünyesinde yer alan Su Ürünleri Üretim İstasyonu'ndaki balık sağımı çalışmalarına, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu da katılım gösterdi. Kuluçkahane kısmındaki mini havuzlarda bir gün önceden sağım için hazırlanan anaç balıklardan yumurta sağımını bizzat gerçekleştiren Müdür Kökçüoğlu, yeni üretim sezonundaki iddialı hedeflerini açıkladı. Kökçüoğlu, geçen yıl üretilen 12 milyon yavru sazan balığı sayısını aşarak, bu yıl daha yüksek bir rakama ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle yürütülen yavru balık üretiminin, Türkiye genelindeki farklı su ürünleri üretme istasyonlarında başarıyla sürdürüldüğünü ifade eden Müdür Kökçüoğlu, "Burada üretilen yavru sazan balıklarını hem ilimizdeki göl ve göletlere bıraktık hem de bize bağlı olan çevre illere dağıtımını yaparak o illerdeki su kaynaklarına salınmasını sağladık. Bu yıl yeni sağım dönemi başladı ve hedefimiz, 12 milyonun üzerinde yavru sazan balığı üreterek iç sularımızı balıklandırmak ve su ürünleri sektörümüzde sürdürülebilirliği temin etmektir. Tüm bu üretim faaliyetlerinin yanı sıra, il müdürlüğü olarak su ürünlerine yönelik denetim çalışmalarımız da kesintisiz devam etmektedir" dedi.
İstasyonda, farklı büyüklükte 9'u beton, 10'u toprak olmak üzere toplam 19 adet yavru ve anaç balık havuzunun yanı sıra, 32 adet beton nakliye havuzu bulunuyor. Teknik personellerce sağımı yapılan balık yumurtaları, daha sonra döllenme işleminden geçiriliyor. Döllenen yumurtalardan yaklaşık 72 saat sonra larva balıklar çıkmaya başlıyor. Yumurtadan çıktıktan sonra özenle bakımları yapılan bu larva balıklar, bir süre mini havuzlarda beslendikten sonra istasyon içerisindeki toprak havuzlara alınarak 5-6 santimetre büyüklüğe ulaşana kadar titizlikle büyütülüyor. Yeterli büyüklüğe erişen yavru balıklar, daha sonra göl ve göletlere salınmak üzere Adana ve çevre illere gönderiliyor. Bu sayede, hem doğal balık popülasyonları destekleniyor hem de iç su balıkçılığı sektörü için önemli bir kaynak yaratılıyor.
İlginizi Çekebilir